Texasban szülői jóváhagyásra lesz szükség a közösségi média használatához

2023. június 14. – 23:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Texasban működő digitális szolgáltatóknak szülői jóváhagyására lesz szükségük, mielőtt 18 év alattiak számára lehetővé tennék a fiókok létrehozását – írja a Gizmodo.

Texas állam szerdán egy új közösségi médiatörvényt fogadott el, amely megtiltja a 18 év alatti felhasználóknak, hogy előzetes szülői jóváhagyás nélkül hozzáférjenek a közösségi oldalakhoz vagy fiókokat hozzanak létre. A törvény a közösségi oldalakat célozza, de adott esetben más online szolgáltatásokra is kiterjeszthető.

A szabályozás előírja a digitális szolgáltatók számára, hogy a szülő vagy gyám beleegyezését kérjék, mielőtt 18 év alatti felhasználónak engedélyeznék fiók létrehozását. Azok a szülők, akik megadják a hozzájárulást széles körű hozzáférést kérhetnének a kiskorúak adataihoz.

A „digitális szolgáltatások” a jogszabályban leírtak szerint olyan weboldalra, alkalmazásra, programra vagy szoftverre utalnak, amely internetkapcsolattal személyes azonosító adatokat gyűjt vagy dolgoz fel, ide tartozik többek közt a TikTok és az Instagram is.

Az olyan technológiai vállalatok, mint a Meta és a Google – amelyek egyaránt fontos közösségi médiaszolgáltatásokat üzemeltetnek –, határozottan ellenezték a texasi törvényt. Mindkét cég képviselői felszólaltak a jogszabály ellen egy korábbi bizottsági meghallgatáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!