Panaszkodtak a Google mesterséges intelligenciáját képző dolgozók, inkább kirúgták őket

2023. június 14. – 21:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Google új mesterséges intelligenciát használó chatbotjának képzésével megbízott szerződéses munkavállalók egy csoportját azért rúgták ki, mert alacsony fizetésről és az észszerűtlen határidőkről panaszkodtak – írja a Washington Post.

Egy szerdán benyújtott panaszban hat munkavállaló azt állította, hogy munkáltatójuk, az Appen – amely több tízezer szerződéses munkavállalót biztosít a nagy technológiai cégek számára – jogellenesen rúgta ki őket. A dolgozók állítása szerint egy éven át jobb bérezésért és munkakörülményekért küzdöttek. Két héttel azután viszont kirúgták őket, hogy az egyik munkaszervező levelet küldött az amerikai Kongresszusnak, amiben azt írták, hogy helyzetük miatt a Google Bard néven ismert chatbot veszélyesen is viselkedhet.

Az egyik dolgozó szerint nem kapnak elég időt hosszabb tesztelésekre, ami hibás, végső soron veszélyesebb termékekhez vezet.

A panaszt tartalmazó levelet egyébként az amerikai Kongrasszus azon bizottságának címezték, amely a mesterséges intelligencia veszélyeit vizsgálja. A kirúgott dolgozókkal az Appen csak annyit közölt, hogy „gazdasági körülmények” miatt rúgták ki őket.

A mesterséges intelligencia berobbanása és gyors terjedése több szakértőben is aggodalmat keltett az utóbbi időben. A robotok rendszeresen hamis információkat használnak fel az internetről, amiket valósnak állítanak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!