Már a jegesmedvéket is fenyegetik a teflonedények gyártásához használt vegyületek

2023. június 12. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Norvég kutatók szerint a jegesmedvék életére már nemcsak az egyre fokozódó sarkköri jégolvadás, hanem a jégrétegek mélyén található úgynevezett „örök vegyi anyagok” (PFAS) is komoly hatást gyakorolhatnak, írja az MTI.

Jon Aars, a norvég sarkkutató intézet jegesmedvékkel foglalkozó szakértője elmondta, hogy jelenleg mintegy 26 ezer jegesmedve él világszerte, az ő körülményeik az élőhelyüktől függően változnak. A Spitzbergákon például jól megvannak, nincs gondjuk a szaporodással, a populációjuk nem csökken. Az Északi-sarkvidék más tájain azonban, ahol jobban olvad a jég és magasabb a hőmérséklet, a jegesmedvék küzdenek a túlélésért. Különösen jellemző ez például a Kanadához tartozó Hudson-öbölre vagy Beaufort-tengerre Alaszka és Kanada északi partjainál, ahol a jég már hosszú évek óta olvad.

Bjorn Munro Jenssen, a Svalbardi Egyetem kutatója szerint a Spitzbergákon is egyre melegebb van, a Jeges-tengeren található szigetcsoport a világon az egyik olyan terület, ahol jól látható az éghajlat melegedése. Ezen a területen mintegy 250 jegesmedve él. Mostanában már egyre inkább azt tapasztalják, hogy a jegesmedvék észak felé húzódnak, mert az év nagy részében már csak az eddig megszokottnál 200-300 kilométerrel északabbra találnak jégtakarót. Az olvadó jég miatt a jegesmedvéknek kevesebb idejük van fókákra vadászni, ezért a Spitzbergákon jellemzővé vált, hogy rénszarvasokra támadnak vagy madárfészkeket is kifosztanak – mondta a kutató.

Az olvadáson túl a jégbe zárt, mérgező hatású úgynevezett „örök vegyi anyagok” is kezdenek gondokat okozni. A Spitzbergákon található Lomonosovfonna nevű gleccserben kutatók 26-féle nehezen lebomló poli- és perfluor-alkil vegyületet (PFAS) mutattak ki.

Az egyebek mellett teflonedények, tűzoltó habok és víztaszító textilek gyártására használt vegyületek környezet- és egészségkárosító hatásúak lehetnek, több helyen már szorgalmazzák is a használatuk betiltását.

A jegesmedvék azért vannak fokozott veszélynek kitéve, mert az Egyesült Államokból, Európából és Ázsiából a légkörön keresztül érkező PFAS-vegyületek az Északi-sarkvidék gleccsereiben kötnek ki, majd később a tengerbe olvadnak. Jenssen szerint a planktonoktól kezdve a halakon és a fókákon át a táplálékláncon végighaladva végül elérhetik a jegesmedvéket is.

A szintén a Svalbardi Egyetemen kutató William Hartz kiemelte, hogy a jegesmedvék PFAS-szintje nagyjából megegyezik a kínai vegyi gyárak közelében élő emberek vérében kimutatott PFAS-szinttel. Míg a gyárak mellett élő emberek szervezetébe a belélegzett porral jutnak be ezek az örök vegyi anyagok, a sarkvidéki állatok a táplálékukkal veszik azokat magukhoz.

A kutatók hangsúlyozták, bizonyos, hogy ennek valamilyen hatása lesz, de azt egyelőre nem tudják, mennyire lesz ártalmas az állatok számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!