A mesterséges intelligencia ugyanolyan veszélyes lehet, mint a világjárvány vagy az atomháború – állítja több techcég vezetője

2023. május 30. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

A mesterséges intelligencia általi kihalás kockázatának csökkentését ugyanolyan prioritásként kell kezelnie a politikai döntéshozóknak, mint például a világjárványok és az atomháború veszélyét – írja több mint 350 aláíró a Center for AI Safety (CAIS) nonprofit szervezet által közzétett nyílt levelében. Az aláírók között szerepel több mesterséges intelligenciával foglalkozó cég vezetője, például az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman, a Google DeepMind vezérigazgatója, Demis Hassabis és Dario Amodei is az Anthropictól, írja a Reuters. A közleményben kiemelik: a Facebookot, az Instagramot, illetve WhatsAppot is birtokló Meta vállalat vezetői nem írták alá a nyílt levelet.

Az AI legújabb fejlesztései olyan eszközöket hoztak létre, amelyek a támogatók szerint az orvosi diagnosztikától kezdve a jogi beadványok írásáig sok mindenre használhatók, ugyanakkor a technológia a magánélet megsértéséhez vezethet, és ez a szakértők szerint a gondolkodó, úgynevezett „okos gépekkel” járó problémákat hozhatja elő.

A Centre for AI Safety honlapja számos lehetséges katasztrófa-forgatókönyvet említ, ezeket a BBC foglalta össze:

  • A mesterséges intelligenciát fegyverként használhatják – például a gyógyszerkutató eszközöket vegyi fegyverek előállítására lehetne felhasználni.
  • Az AI által generált félretájékoztatás destabilizálhatja a társadalmat és „alááshatja a kollektív döntéshozatalt”.
  • A mesterséges intelligencia hatalma egyre kevesebb kézben összpontosulhat, ezzel lehetővé téve az elnyomó cenzúrát.
  • Az embereknek függővé válhatnak az AI-tól.

Az USA-EU Kereskedelmi és Technológiai Tanács svédországi ülésén a politikusok várhatóan a mesterséges intelligencia szabályozásáról tárgyalnak majd. Bár Sam Altman támogatását fejezte ki egy nemzetközi biztonsági szervezet létrehozása iránt, néhány nappal később már azt mondta, ha az EU túlszabályoz, az OpenAI kivonulhat Európából. A politikusok kritikája után napokon belül megváltoztatta álláspontját. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön találkozik Altmannal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!