Akkora szupernóva robbant egy közeli galaxisban, hogy hónapokig látható lesz az éjjeli égbolton

2023. május 28. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Szupernóva-robbanást regisztrált a NASA az M101-es, közismertebb nevén a Szélkerék-galaxisban. Mindez alig 21 millió fényévnyire történt tőlünk, vagyis csillagászati értelemben tulajdonképpen a szomszédunkban. Mivel az elmúlt öt évben ez a hozzánk legközelebb lezajlott ilyen kozmikus esemény, a csillagászok most lázban égnek, mert remek lehetőségük adódik részletesen megvizsgálni a jelenséget, és új dolgokat tanulni a csillagok haláláról.

De a távolság olyan kicsi, és a robbanás mérete olyan nagy, hogy nem is kell a megfigyeléséhez egy szuper fejlett technika és modern obszervatórium, az éjszakai égbolton már hobbicsillagász távcsövekkel is látható lesz a szupernóva, méghozzá a tudósok szerint akár hónapokig.

Fotó: NASA
Fotó: NASA

A Futurism összefoglalója szerint az esemény felerősítette a csillagász társadalomban az Elon Musk iránti ellenszenvet. A milliárdos, aki néhány éve még nagy kedvenc volt ebben a közösségben, a Starlink műholdjai felbocsátásával, illetve azok fényszennyezésével vívta ki az amatőr és profi csillagászok haragját, akik arra panaszkodnak, hogy a szatelitek elrontják a megfigyelési lehetőségeiket, például egy ilyen látványos és ritka kozmikus eseménynél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!