Felmentették a gyűlöletkeltés vádja alól a németek Sucharit Bhakdi vírusszkeptikus, oltásellenes mikrobiológust

2023. május 24. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Sucharit Bhakdi a vírusszkeptikusok, oltásellenesek, pandémia-konteósok egyik legmeghatározóbb alakja volt a Covid-19 alatt, a plöni kerületi bíróságon tegnap tárgylták a perét gyűlöletkeltés vádjával, írja a Welt. A bíróság végül nem találta bűnösnek az eredeti végzettsége szerint mikrobiológus diplomával rendelkező férfit.

A Schleswig-holsteinben található plöni kerületi bíróság keddi ítéletében kimondta, hogy a vádlott koronajárvány alatti beszédei nem büntethetők. A Legfőbb Ügyészség két okból is gyűlöletbeszéddel vádolta meg Bhakdit, aki a világjárványról szóló bestseller könyveiben, interjúiban és beszédeiben többször is hamis információkat terjesztett a koronavírusról. Az ügyészség szerint továbbá 2021 áprilisában az izraeli oltási politikát ért heves bírálataival Bhakdi gyűlöletet szított a Németországban élő zsidókkal szemben.

A bíró indoklásában elmondta, hogy a félreérthető állítások esetén más értelmezésekkel is számolni kell. Nem zárható ki teljesen, hogy Bhakdi csak az izraeli kormányra, és nem a zsidó népre és vallásra gondolt, amikor a megkérdőjelezhető kijelentéseit tette. A főügyész képviselője fellebbezést jelentett be.

Bhakdit kisebb tömeg köszöntötte a bíróságon, a Welt tudósítása szerint legalább 300 ember várt az épület előtt, a férfi sütkérezett a figyelemben. Egy ponton egy fehérbe öltözött nő letérdelt előtte, Bhakdi pedig a mellkasa előtt összefonta a kezét, és mosolyogva beszélgetett vele. Különböző oltásellenes csoportokban itthon is nagyot futott a tárgyalás híre.

Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Bhakdi először 2020 nyarán kapott nagyobb nyilvánosságot videói miatt, amelyekben azt állította, hogy a koronavírus-járvány nem olyan súlyos, mint ahogyan azt állítják, a maszkok hatástalanok, a vakcinák pedig egyenesen halálosak. Azt terjesztette, hogy a PCR-tesztek a vírusfertőzés kimutatására használhatatlanok, és szerinte a 70 év felettieken kívül egyáltalán senkire nem veszélyes a vírus.

A mikrobiológus végzettségű férfi a Mainzi Egyetem professzora volt, 1991 és 2012 között az Orvosi Mikrobiológiai és Higiéniai Intézet vezetőjeként tevékenykedett, és 2012-ben ment nyugdíjba. Több díjat és kitüntetést is kapott a munkájáért korábban, valamint később egy antitudományos díjat is, amit a járvánnyal kapcsolatos kommunikációjáért ítélt neki oda a német Pszeudotudományok Tudományos Kutatási Társasága. A Mainzi Egyetem elhatárolódott tőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!