Letartóztattak egy férfit Japánban egy gameplay videó miatt

2023. május 21. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 52 éves férfi, Shinobu Yoshida az első, akit azért tartóztattak le Japánban, mert illegálisan töltött fel videójáték-videókat a YouTube-ra, írja a Japan Today. Ezek gameplay videók voltak, amelyekben Yoshida az eredetileg 2013-ban kiadott „Steins;Gate: My Darling’s Embrace” játékot játszotta végig.

A Steins;Gate franchise-hoz tartozó játékot 2019-ben adaptálták Nintendo Switchre, Sony PlayStation 4-re és Windowsra. A gameplay videókban benne volt a játék vége, Yoshida reklámbevételeket gyűjtött velük.

A gameplay videókon kívül Yoshida YouTube-csatornáján a Steins;Gate anime adaptációjából, illetve a Spy x Family című animéből is találtak videókat. Ezek nem teljes részek voltak, hanem úgynevezett „gyors tartalmak”, vagyis a részek tartalmáról szóló, rövidített magyarázók. Sok elárulta az animék végét is.

A Steins;Gate jogtulajdonosa, a Kadokawa valószínűleg azért károsodott a feltöltésből, mert a játék sokkal inkább vizuális regény, mint hagyományos videójáték, így egy végigjátszást megnézve kicsi az esélye annak, hogy valaki meg is akarja venni majd a játékot magát.

Yoshida elismerte a vádakat, és azt mondta: tudtam, hogy illegális, amit csinál. A letartóztatását követő nyilatkozatában a CODA, a japán tartalmak tengerentúli terjesztését támogató szervezet azt állította, hogy a gameplay videók bármilyen publikálásához a jogtulajdonos engedélye szükséges.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!