Androidos tévék és okostelefonok millióiban lehetnek előre telepített kártevők

2023. május 21. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Két friss jelentés is kimutatta, hogy Android-eszközökben előre telepített rosszindulatú szoftverek lehetnek, amelyeket nem egyszerű eltávolítani, írja az ArsTechnica.

Az egyik jelentést a Trend Micro biztonsági cég készítette. A kutatók arról számoltak be, hogy 8,9 millió fertőzött telefont találtak, 50 különböző márkától. A Sophos biztonsági cég kutatói először dokumentálták, hogy a Guerrilla – ahogyan a kártevőt el is nevezték – 15 rosszindulatú alkalmazásban található meg, amelyeket a Google beengedett a Play piacára.

A Guerrilla egy olyan hátsó ajtót nyit meg, amely arra készteti a fertőzött eszközöket, hogy rendszeresen kommunikáljanak egy távoli kiszolgálóval, hogy ellenőrizzék, van-e új telepítendő rosszindulatú frissítés. Ezek a frissítések adatokat gyűjtenek a felhasználókról, amelyeket a Lemon Group nevű csoport eladhat a hirdetőknek. A Guerrilla ezután titokban agresszív hirdetési platformokat telepít, amelyek kimeríthetik az akkumulátor tartalékait és ronthatják a felhasználói élményt.

A legtöbb fertőző telefont az Egyesült Államokban találták, ezt követi Mexikó, Indonézia, Thaiföld és Oroszország. A Trend Micro nem azonosította az érintett márkákat.

A második jelentést a TechCrunch tette közzé, részletesen ismertette az Amazonon keresztül értékesített Android-alapú tévéket, amelyek előre telepített rosszindulatú programokkal érkeznek a felhasználóhoz. A tévék egy szervernek jelentenek, amely a Guerrilla szerverekhez hasonlóan bármilyen alkalmazást képes telepíteni távolról is. A tévékre előre telepített alapértelmezett rosszindulatú program clickbot néven ismert. Reklámbevételt generál azáltal, hogy titokban futtatja a hirdetéseket a háttérben.

Aki androidos telefont szeretne vásárolni, és biztosra menne, annak az olyan ismert márkák felé kell fordulniuk, mint a Samsung, az Asus vagy a OnePlus, amelyek általában sokkal megbízhatóbb minőségbiztosítási vezérlőkkel rendelkeznek. Eddig nem érkezett jelentés magasabb kategóriás Android-eszközökről, hasonlóképpen nincsenek ilyen jelentések az iPhone készülékekről sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!