Száradnak ki a bolygó legnagyobb tavai

2023. május 19. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss kutatás szerint a világ nagy tavainak fele vészesen veszít a vízkészletéből az emberi tevékenység következtében, olvasható az EurekAlerten. A kiszáradás nagyrészt a melegedő éghajlatnak és a megnövekedett emberi hatásnak tudható be.

A Science szaklapban megjelent tanulmány kutatói 1992 és 2020 között vizsgálták meg a globális tóvízkészlet-trendeket a világ közel 2000 legnagyobb tavára és tározójára vetítve. Bár azt korábban is tudtuk, hogy a legnagyobb tavak és tárolók vízmennyisége fokozatosan csökkent az elmúlt években, a kiváltó okok és a lépték eddig nem voltak tiszták.

A kutatásból most kiderült, hogy az elmúlt nagyjából harminc évben a legnagyobb tavak – köztük a Kaszpi-tenger vagy a Titicaca-tó – évente átlagosan 22 gigatonna vizet vesztettek, a vízvesztés aránya pedig egyre növekszik.

A fő okok között a fenntarthatatlan emberi tevékenység (Aral-tó, Holt-tenger), illetve az átlaghőmérséklet növekedése szerepel, utóbbi Afganisztánban, Egyiptomban és Mongóliában jelent nagyobb problémát. A vizsgált tavak egynegyedében viszont megemelkedett a vízszint, például a Belső-Tibeti-fennsíkon végzett gátépítések eredményeként is történt ilyesmi.

A természetes tavak és a mesterséges víztározók a Föld édesvizének körülbelül 87 százalékát tárolják, bár a bolygó felszínének mindössze 3 százalékát fedik le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!