Nem vonható felelősségre a Google és a Twitter a platformjain terjedő terrorizmusért

2023. május 19. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy techvállalatok pártjára állt az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága: a YouTube-ot tulajdonló Google ellen azért indult per, mert a 2015-ös párizsi terrortámadás egyik áldozatának családja szerint az algoritmusa segíti és felbujtja a terrorista csoportokat. A Twitter elleni pert egy isztambuli szórakozóhelyen 2017-ben elkövetett támadás áldozatának családja indította el, akik azt állították: az, hogy a Twitter nem tudta letörölni és letiltani az Iszlám Állam tweetjeit, terrorcselekménynek minősül.

Az AFP szerint most a bíróság azt a döntést hozta, hogy a közösségimédia-óriásokat nem vonhatják felelősségre a terrortámadások áldozatai az Iszlám Államot támogató bejegyzésekért.

A bírók azt mondták, hogy az esetek kívül esnek a törvény hatályán, mert a platformok nem „segítették és támogatták” az Iszlám Állam terrortámadásait azzal, hogy a szélsőséges csoportot támogató bejegyzéseket engedtek publikálni.

A 230. paragrafusként ismert törvény általános mentességet biztosít az internetes platformoknak a harmadik féltől származó tartalom bármely jogi következménye ellen, még akkor is, ha azt az oldal ajánlja a felhasználónak.

Az 1996-ban született 230. paragrafusnak tulajdonítják, hogy az internet korlátozás nélkül terjeszkedhetett az elmúlt évtizedekben, de egyre inkább tekintenek rá káros szabályozásként, ami hozzájárul a közösségi média társadalomra gyakorolt káros hatásaihoz. Enélkül azonban a webhelyeket perelni lehetne bármilyen, felhasználók által közzétett tartalom miatt, így a közösségi médiában zajló vitákat például sokkal szigorúbban kellene moderálni.

A pert Nohemi Gonzalez családja indította a YouTube-ot tulajdonló Google ellen, azzal vádolva a platformot, hogy az algoritmusa segíti és felbujtja a terrorista csoportokat. Gonzalez esetében éppen az iszlamista szélsőségesekről van szó, a 23 éves kaliforniai diákot ugyanis a 2015-ös párizsi terrortámadás során gyilkolták meg. A család szerint a YouTube is felelős, mivel terrorizmust támogató tartalmakat is ajánlhat a felhasználóinak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!