Rejtélyes, alacsony frekvenciás hangokat rögzítettek a Föld sztratoszférájában

2023. május 14. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Ismeretlen forrású, alacsony frekvenciájú (az emberi fül számára hallhatatlanul mély) hangokat rögzítettek a sztratoszférában, 20 ezer méteres magasságban lebegő, napenergiával működő tudományos megfigyelő ballonok – írja a New Scientist.

Nagyjából 50 ilyen, műszerekkel megpakolt ballon végez méréseket és adatgyűjtést odafönn 2016 óta, és az eddigi tapasztalat az, hogy a sztratoszféra nem éppen csendes: nagyon alacsony frekvenciájú, infrahangnak nevezett hangok tucatjait rögzítik a műszerek minden nap. Az ilyen hangok forrása jellemzően a felszínen van, lehet az az óceánok hullámzása, vulkanikus aktivitás, viharok, meteor-becsapódások, szélturbinák zaja, repülőgépek hangja, de akár a nagyvárosok zörejei is eljuthatnak ilyen magasságba.

A lap idézi a ballonprogramot futtató új-mexikói Sandia National Laboratories kutatóját, Daniel Bowmant, aki szerint a legtöbb sztratoszféra-beli infrahangot megtanulták már azonosítani az évek során, de még mindig előfordul, hogy egy-egy hangot nem tudnak hová tenni.

A mostani hangnak sem sikerült egyelőre megtalálni a forrását, és még csak nem is hasonlít az eddig tapasztalt jelekre. Néhány ballon műszerei szerint ráadásul a hang óránként többször is ismétlődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!