Új szénbányát engedélyeztek Ausztráliában

2023. május 12. – 06:40

Másolás

Vágólapra másolva

Új szénbánya nyitását engedélyezte az ausztrál kormány: a közép-queenslandi Isaac folyó menti bányában várhatóan nagyjából 2,5 millió tonna szenet termelnek ki öt év alatt, írja a BBC. Ausztrália balközép munkáspárti kormánya most először adott engedélyt új szénbánya nyitására, amit az ország klímatörvényei még mindig megengednek. Korábban blokkolt egy másik hasonló projektet. A döntést kritizálók szerint a szabályozásokat azonnal újra kell gondolni.

A most engedélyezett bányában kohászati szenet, más néven kokszot fognak kitermelni, amelyet az acélgyártásban használnak. Bár nem lesz különösebben nagy bánya, az Ausztrália Intézet elemzőközpont szerint 7 millió tonna üvegházhatást okozó gáz szabadul majd fel miatta.

Az új ausztrál kormány egyébként a választások alatt 2022 májusában azzal kampányolt, hogy szigorúbb klímavédelmet vezet majd be. Korábban szigorúbb kibocsátáscsökkentési célt határozott meg (2030-ra 43 százalékkal tervezi csökkenteni az ország kibocsátását), és tárgyalásokat folytatott szén-dioxid-korlát bevezetéséről az ország legnagyobb kibocsátói számára.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCCC) korábban figyelmeztetett: minden új szénprojekt erősen hátráltatja a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!