Nem akarja egy használt autó árát mobilra költeni, de azért szeretne jó fotókat készíteni? Segítünk!

2023. május 1. – 16:02

Nem akarja egy használt autó árát mobilra költeni, de azért szeretne jó fotókat készíteni? Segítünk!
Fotó: Rostás Bianka / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jó néhány mobilfotós összehasonlító tesztet csináltunk már a Telexen, de ezekben mindig a gyártók csúcskészülékeit eresztettük egymásnak. Ennek a kategóriának az árai már bőven a félmillió köré kúsztak, és hát lássuk be, a legtöbbünk – ahogy jómagam sem – nem tud, vagy egyszerűen csak nem akar ennyiért telefont vásárolni. Fotózni viszont szinte mindenki fog a telefonjával, és ez annak is lehet fő szempont a vásárlásnál, aki nem akarja egy olcsóbb használt autó értékét a zsebében hurcolászni nap mint nap.

Árban a felső határt most nagyjából 150 ezer forintnál lőttük be, és megkértünk gyártókat, hogy adjanak ebben a kategóriában telefonokat. Végül négy készülék került a ringbe.

  • A Xiaomitól két telefont kaptunk, egy Redmi Note 12 Prót és a cég egy másik almárkájának egyik modelljét, a Poco X5 Prót.
  • A Samsungtól egy Galaxy A54 érkezett.
  • Utolsónak pedig a Google Pixel 6a került a mezőnybe, főleg azért, meg sok olvasónk mobilfotós tesztjeink alatti kommentekben ajánlotta.

A Google-nek nincs itthon hivatalos márkaképviselete, így ezt a telefont az iPon biztosította nekünk. Az iPhone most kiesett a szórásból, mivel ebben az árkategóriában nincs az Apple-nek telefonja.

Az árakban van némi szórás. A legolcsóbb a Xiaomi két készüléke, ezeket már 110-120 ezer forint körül meg lehet vásárolni egyes helyeken, a következő a Pixel 130-140 ezerért, a mezőnyből pedig a Samsung lóg ki felfelé kicsit, ennek az ára 140-150 ezernél kezdődik.

Felszereltségben nincs nagy meglepetés, az elvárt nagy látószögű főkamera és ultranagy látószögű kamera párosa minden telefonban ott van. Telefotó egyik készüléknél sincs, persze ez ebben a kategóriában nem is túl gyakori. Van viszont a Pixel kivételével mindegyikben egy makrókamera, amit nem reprezentatív felmérésem szerint a legtöbb felhasználó vásárlás után kábé egyszer-kétszer kipróbál, hogy aztán többet hozzá se nyúljon. Nem tudom, hogy egy-egy ilyen kameraegység mennyibe kerül a gyártóknak, de az biztos, hogy a makrókamerák viszonylag kis helyen elférnek, és az a tippem, hogy ez a legolcsóbb megoldás, amivel a gyártók oda tudtak biggyeszteni a kameraszigetre egy harmadik kamerát, mert hát három kamera mégiscsak sokkal jobb, mint kettő, nem igaz?

Haladjunk, kérem

A főkamerák gyújtótávjában vannak kisebb különbségek, a Pixel kicsit szűkebb a maga (35 milliméterre átszámolva) 27 milliméterével, a legtágabb a Samsung 23 milliméterrel, és kábé ehhez hasonló a Poco és a Redmi 24-24 milliméterrel. Ha ebből semmit nem értene, ez a szám leegyszerűsítve a kamera látószögét mutatja. Minél kisebb az érték, annál nagyobb a látószög, tehát a Pixel főkamerája kissé szűkebb, míg a másik három némileg tágabb kivágású fotókat készít.

A kameraapp mindegyik telefonnál gyorsan indul, talán a két Xiaomi kicsit lassabb. A leggördülékenyebb élményt egyértelműen a Pixel adta, itt az indulás és az exponálás is érezhetően gyorsabb a többiekénél, de a Samsung sem marad el sokkal. A kameraappok kezelőfelületénél nagy meglepetések nincsenek, viszont a Pixelnél akad pár nagyon okos apróság, amit máshol még nem láttam, bár őszintén szólva nem járt a kezemben még egy készülék sem a Google-től, szóval lehet, hogy ezekben sok nóvum nincs.

Az egyik ilyen például az automatikus vízszintező. Ezt úgy kell elképzelni, hogy nincs folyamatosan jelen zavaróan a képernyőn, csupán akkor jelenik meg két segédvonal, amikor komponálás közben a kép közepe elég közel kerül a horizontvonalhoz, és ilyenkor ezekkel tudjuk könnyedén belőni mind a horizontot, mind pedig a vízszintet, ha pedig épp lefelé fotózunk (például egy dokumentumot rögzítenénk felülről), akkor egy kis kör jelenik meg egy kereszttel, amelyek összehangolásával tökéletesen függőlegesbe tudjuk állítani a fotózás irányát.

A másik ilyen apróság egy fehéregyensúly-csúszka, ami a fókuszálás és a fénymérés után (amikor rábökünk egy pontra az élő előnézeti képen) jelenik meg a képernyő alján, és ennek segítségével a fotó színhőmérsékletét manuálisan el tudjuk csúsztatni egy melegebb (narancssárgás) vagy hűvösebb (kékes) irányba az automatikusan beállítotthoz képest. Nem nagy dolgok ezek, de nekem kifejezetten tetszettek. Az ilyen apró kezelésbeli innovációk szerintem nagyon hiányoznak az egy kaptafára szabott kameraappokból.

Nézzünk hát először néhány, a főkamerákkal készült, alapbeállítású, 12 megapixeles fotót:

Google Pixel 6a
Google Pixel 6a
Xiaomi Poco X5 Pro
Xiaomi Poco X5 Pro
Samsung Galaxy A54
Samsung Galaxy A54
Xiaomi Redmi Note 12 Pro
Xiaomi Redmi Note 12 Pro

A legtermészetesebb végeredményt a Pixel és a Redmi adja, ezek kicsit sötétebbek, de azért nem vesznek el a részletek, a színek természetesek, a Redmi hűvösebb fotóival szemben a Pixel általában kicsit melegebb tónusokkal dolgozik. A Pocóról általánosan elmondható, hogy erőteljesen szaturált végeredményt ad, ez kicsit kevésbé, de általában igaz a Samsungra is, aminek a fenti fotóján a sötétebb részek már-már kicsit természetellenesen fel vannak húzva, az persze ízlés kérdése, hogy ezt negatívumnak rójuk-e fel.

Nézzük meg a képek részleteit egy-egy 100 százalékos képkivágáson:

Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi
Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi

Közelebbről megnézve a legtöbb tiszta részlet és a legkevesebb szoftveres utómunka a Pixelnél van. A Pocónál a legfeltűnőbb az agresszív élesítés és az utólagos mikrokontrasztok. A legkevesebb részlet talán a Samsung fotóján van, utómunka azért itt is van bőven. A Redminél valamivel több a részlet, de itt a túlélesítés csapja kissé agyon a finomabb mintázatokat, amit főleg a téglafalnál lehet megfigyelni.

Nézzük, mit kezdenek a készülékek a kissé kevésbé egyértelmű fényviszonyokkal:

Google Pixel 6a
Google Pixel 6a
Xiaomi Poco X5 Pro
Xiaomi Poco X5 Pro
Samsung Galaxy A54
Samsung Galaxy A54
Xiaomi Redmi Note 12 Pro
Xiaomi Redmi Note 12 Pro

Láthatóan a Pixel a csúcsfények megőrzésére lőtt, az ég itt szép tónusú, nincsenek kiégés közelében sem részletek, és a nap által erősen megvilágított részek is szépen ki vannak exponálva, de a fotó sötétebb területei már kissé feketébe hajlanak; mindenesetre szerintem a Google készüléke adja a legtermészetesebb végeredményt. Az ég a Pocónál is egészen szép, bár azért itt egy kicsit kevesebbnek tűnik a részlet. A sötétebb részek viszonylag szépen vannak felhúzva, de az épületek napos részei abszolút természetellenesen túlszaturált sárgába hajlanak, amiért kár, mert ettől eltekintve egészen jó lenne a végeredmény.

A Samsung itt rosszabbul teljesít, az ég egy foltban láthatóan ki van égve, és mellette a sötétebb részek is kissé bebuknak, a dinamikatartomány itt tűnik a legrosszabbnak. A Redmi fotóján nincs kiégés vagy nagyon bebukó részletek, de természetellenesen kilapít minden kontrasztot, és az egész fotó szinte narancssárgába fordul, kicsit olyan a végeredmény, mintha valami random Instagram-filtert pakoltak volna rá.

Nézzük itt is a fotók 100 százalékos nagyítású részleteit:

Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi
Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi

A Pixel fotóján közelről sem látszik különösebb nyoma kiégésnek, és itt is egyértelmű, hogy a legkevésbé agresszív utómunkát ez a fotó kapta, bár a zaj is itt a legtöbb. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy ez csak ekkora nagyításban szembetűnő. A részletesség nagyjából azonos a Pocóéval. Bár az utóbbi kissé élesebbnek tűnhet, ez csalóka, valójában nem igazán van több részlet a második fotón, csak az agresszívabb élesítéstől tűnik úgy. Itt egyébként már némi színhiba is látszik az éles kontúroknál (ez a timpanon alatt látszik). A leginkább elmosott részletek és a legtöbb kiégés a Samsungnál van, a Redmi egy fokkal élesebb, és a kiégés sem annyira szembetűnő, de a színhibák itt is megjelennek.

A Pixel dinamikaátfogásbeli előnye az alábbi képeken is jól látszik:

Google Pixel 6a
Google Pixel 6a
Xiaomi Poco X5 Pro
Xiaomi Poco X5 Pro
Samsung Galaxy A54
Samsung Galaxy A54
Xiaomi Redmi Note 12 Pro
Xiaomi Redmi Note 12 Pro

Az első kivételével az összes fotón jól látszik, hogy a világosabb területén az ég furcsa, ciános színt kap. Ez is egyfajta kiégés, csak itt nem az összes színcsatorna ég ki, így nem ég teljesen fehérre ez a rész, csak természetellenes színű lesz. A Poco a szokásos túlszaturáltságával még rá is dob egy lapáttal erre a jelenségre. A Pixel ezzel szemben szépen kiexponálja az eget, ami itt is egy kicsit természetellenesen erős kék színt kap, de messze a legjobb végeredményt adja a Google készüléke.

Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi
Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi

Nézzük meg a részleteket:

Közelről még jobban látszik ez a jelenség, és az is, hogy ismét a Pixel önti rá a legkevesebb utólagos szoftveres mókolást, és itt vannak a legtisztább részletek, utána jön a Samsung, de itt már mosottabb a végeredmény, a Redminél nagyon erős az élesítés, a Poco fotója pedig úgy néz ki közelről, mintha valaki Photoshopban random nyomkodva effekteket dobált volna rá.

Pontosítás

A főkamerák felbontásánál elég nagy a szórás. A legtöbb képpontot a Poco érzékelőjére zsúfolták rá, ez 108 megapixeles, utána jön a Redmi és a Samsung 50-50 megapixellel. Ironikusan a legkevesebb pixelt a Pixel kapta, számszerűleg 12 megapixelt, ők úgy tűnik, inkább a képminőséget helyezték a felbontás elé, ami persze a fenti képeken meg is látszik.

Nézzük, hogy hogyan teljesítenek telefonjaink teljes felbontáson. Először maga a jelenet az összes telefonnal:

Google Pixel 6a
Google Pixel 6a
Xiaomi Poco X5 Pro
Xiaomi Poco X5 Pro
Samsung Galaxy A54
Samsung Galaxy A54
Xiaomi Redmi Note 12 Pro
Xiaomi Redmi Note 12 Pro

És nézzük a lényeget. A nagyításnál a szokásos módszerünkkel dolgoztunk, ahhoz, hogy összehasonlíthatóvá tegyük a részletességet, a másik három telefon képét a Poco 108 megapixeles képéhez méreteztük, és így vágtunk ki belőlük egy-egy azonos méretű részletet:

Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi
Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi

A kivágásokon végignézve a részletesség nagyjából követi a megapixelértékeket. A legtöbb részlet a Poco 108 megapixeles fotóján van, az egyaránt 50-es Samsung és Redmi közül azért láthatóan a Xiaomi készüléke kerül ki győztesen, a Pixel pedig annyit nyújt, amennyit a 12 megapixel nyújthat. Ez persze evidenciának tűnik, de nem mindig az, korábbi tesztjeinkben találkoztunk már olyannal, hogy a névlegesen 50 megapixeles kamera fotója jottányival sem volt élesebb, mint az ellene ringbe küldött 12 megapixeles társa.

Nézzük, hogy teljesítenek az ultranagy látószögű egységek:

Google Pixel 6a
Google Pixel 6a
Xiaomi Poco X5 Pro
Xiaomi Poco X5 Pro
Samsung Galaxy A54
Samsung Galaxy A54
Xiaomi Redmi Note 12 Pro
Xiaomi Redmi Note 12 Pro

A dinamikatartomány mindenhol egész jónak tűnik, a Pixel itt is kicsit melegebb képet ad. Ami érdekes, hogy a Poco nagy látóval készült fotója a főkameráéval ellentétben már nem tűnik ki a természetellenes túlszaturáltságával. A legerősebb szerkesztést egyértelműen a Samsung kapta, itt a végeredmény nekem kissé természetellenes, képeslapszerű hatást kelt, hogy ez szép vagy már kicsit giccses, azt az olvasóra bíznám. A Redmi fotója a többihez képest kicsit laposabb, élettelenebb.

A nagy látó felbontását tekintve a mezőny két részre oszlik: a Samsung és a Pixel 12 megapixeles, míg a Xiaomi két készüléke 8-8 megapixeles egységet kapott. A teljes méretű kivágásoknál itt is a nagyobb felbontású fotókhoz méreteztük a kisebbeket az összehasonlíthatóság kedvéért:

Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi
Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi

Az élesség a Pixelnél és a Samsungnál is egészen jó, nagy különbség nincs, talán az előbbinél kicsit több a részlet, a Xiaomi két telefonja pedig pont annyival tud kevesebbet, mint amennyivel kevesebb a megapixel.

Megint este van

A nappal készült képeket nézve nekem abszolút az volt az érzésem, hogy a középkategóriás telefonok teljesítménye mostanra jóval közelebb került a csúcstelefonokéhoz, mint pár éve, vagy legalábbis az ott használt technológiák egyre gyorsabban csorognak le az olcsóbb sávba.

Talán egy olyan terület van, ahol ez a különbség még sokkal szembetűnőbb, mégpedig a gyenge fényviszonyok közötti fotózás. Félreértés ne essék: míg 5-6 éve egy középkategória alatti telefont nem feltétlenül volt érdemes elővenni egy rosszabbul kivilágított utcán éjszaka, addig a most tesztelt telefonjaink már simán megugorják a legtöbb nem extrém helyzetet. Az már persze másik dolog, hogy az 5-6 évvel ezelőtti csúcsgépek ára számszerűleg közelebb is volt az általam tesztelt telefonok árához, mint a napjainkban a prémium kategóriában abszolút nem ritka félmilliós összegekhez.

Lássunk néhány éjszakai felvételt:

Google Pixel 6a
Google Pixel 6a
Xiaomi Poco X5 Pro
Xiaomi Poco X5 Pro
Samsung Galaxy A54
Samsung Galaxy A54
Xiaomi Redmi Note 12 Pro
Xiaomi Redmi Note 12 Pro

A színegyensúlyt az összes kamera hellyel-közzel hasonlóan, egész jól lőtte be. Ha két dolgot ki lehet emelni, a Pocónál kicsit erőteljesebbek a kontrasztok, de a nappali fotókon látott túlzott utómunka azért itt visszafogottabb. A sötétebb részek, mint például a vörösen derengő ég, itt kifejezetten feketébe hajlanak és elvesznek. A Samsungnál elég sok a becsillanás, és az erősebb fények körül jól látható egyfajta homályos aura.

Ha ezeknek a fotóknak a részleteit nézzük, kicsit megfordul a nappali mezőny, a Pixelnél látjuk a legkevesebb éles részletet, bár a zaj is itt a leggyengébb. Ezután következik a Samsung, majd a Redmi, ahol azért piros pont, hogy a fényreklám kékes színeiből csak itt sikerült valamennyit kiexponálni, a többinél ez majdnem teljesen kiég. A legtöbb részlet egyértelműen a Pocónál van, bár ehhez az érzethez a viszonylag erős élesítés is hozzájárul. Úgy látszik, nagy előnyt jelent, hogy a Pixelhez képest ez a telefon nyolcszor annyi képpontból dolgozva állítja elő a 12 megapixeles végeredményt.

Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi
Bal felső: Pixel – Jobb felső: Poco – Bal alsó: Samsung – Jobb alsó: Redmi

A Pixel hátránya viszont már nem annyira egyértelmű, ha az alábbi fotókat nézzük:

Google Pixel 6a
Google Pixel 6a
Xiaomi Poco X5 Pro
Xiaomi Poco X5 Pro
Samsung Galaxy A54
Samsung Galaxy A54
Xiaomi Redmi Note 12 Pro
Xiaomi Redmi Note 12 Pro

Távolról nézve nagy különbségek nem látszanak, mondjuk a Poco kontrasztjai és szaturáltsága itt megint kicsit erősebb, ami kicsit elveszi a részleteket, főleg az árnyékokban. Viszont ha közelről nézzük a képeket, akkor a Pixel megint jobban teljesít:

A ventilátor rácsának mintázata egyedül a Pixelnél kivehető, és a zaj is itt a legkevesebb. A Pocónál a téglafal mintázata teljesen eltűnik a zajszűrésben, és az erős kontrasztok a sötétebb részleteket is megeszik. A Samsung egészen jól teljesít, nem sokkal marad el a Google telefonjától, a legkevésbé éles fotót pedig a Redmi lőtte.

Na akkor melyiket?

Ha valami egyértelműen kiderül a teszt során, az az, hogy ha le tudunk mondani a telefotó-kameráról, ami egy ideig még mindig egy-kétszázezer forinttal feljebb kínált úri huncutság, és elfogadjuk, hogy a mobilkameránk éjszakai teljesítménye nem kiemelkedő, csak egyszerűen jó, akkor simán tudunk 150 ezer forint alatt megbízhatóan jól fotózó, a csúcstelefonok kameráinak nappali teljesítményétől nem fényévekre lemaradó telefont vásárolni.

Ha olvastak már összehasonlító tesztet tőlem, akkor láthatták, hogy nem szeretek egyértelműen rámutatni bármelyik készülékre, hogy ezt tessék megvásárolni, ez a legjobb. Azt viszont kivételesen el tudom mondani, hogy én valószínűleg a Google Pixelt választanám, de ehhez hozzátartozik, hogy egyáltalán nem izgulok a megapixelekre, és nem azért fotózok a telefonommal egy családi eseményen, hogy később a képre nagyítva meg tudjam számolni, hogy a kedélyesen részeg távoli rokonnak épp hány szál szőr lóg ki az orrából. Ha nem mániája tökig nagyítani a fotókat, és szeretne egy nagyon jó kis, nem tepsi méretű telefont, megbízható és gyors kamerával, kifejezetten jó dinamikatartománnyal, ötletes megoldásokkal a kezelőfelületen, de nem feltétlenül a legkiemelkedőbb éjszakai teljesítménnyel, akkor a Pixel az ön telefonja.

A Samsungot kicsit sajnálom, mert egy egészen jó telefon, de ebben a mezőnyben valahogy nem sikerült semmiben sem a legjobbnak lennie, és így, hogy az árával felfelé lóg ki a mezőnyből, nem tudnám jó szívvel ajánlani. Ha a visszafogottabb, kevésbé kontrasztos fotókat szereti, megelégszik 50 megapixellel, és nem nyúlna túl mélyen a zsebébe, a Redmi abszolút jó választás lehet. Felbontásban viszont a Poco az egyértelmű győztes, a Xiaomitól megszokottan nemcsak a kamera hátoldalán mutat jól a 108 megapixeles felirat, jól teljesít éjszaka is, szóval ha a pixelszámolgatás mellett szereti a kissé erőteljesebb utómunkát és a szaturáltabb színvilágot, akkor nem fog csalódni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!