Visszaéltek a Telex nevével, a Corvinus, az ELTE és az Óbudai Egyetem diákjai is megtévesztő Neptun-üzeneteket kaptak

2023. április 26. – 21:44

Másolás

Vágólapra másolva

Olvasóink jelezték, hogy érdekes üzeneteket kaptak a Neptun rendszerében szerda este: valaki a Telex nevében küldött furcsa, esetenként trágár szövegeket diákoknak.

A Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE és az Óbudai Egyetem hallgatói is érintettek az olvasóinktól érkezett visszajelzések szerint.

Természetesen az üzenetek nem a Telextől érkeztek, és a lapnak semmi köze nincs hozzájuk, ennek ellenére megkerestük a Neptunt, a Corvinust és az ELTE-t is a kérdéseinkkel.

A Corvinus a hallgatóinak magyar és angol nyelven is küldött üzenetet az esetről:

„Sajnálattal kell közölnünk, hogy egyik hallgatónk Neptun-fiókját külső támadás érte, amely következtében hallgatóink hamis üzeneteket kaptak. Az esetet azonnal észleltük és megtettük a szükséges lépéseket. Ezek az üzenetek nem eredetiek, és semmilyen körülmények között nem szabad válaszolni rájuk. (A levélben említett médiumnak nincs köze a támadáshoz.)

Az ügy kapcsán szakértőink folyamatosan figyelik a rendszereket, így amennyiben további problémák merülnének fel, azokat haladéktalanul kezeljük.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelszavak biztonsága érdekében azokat senkivel ne osszák meg, illetve rendszeresen érdemes megváltoztatni, és erős jelszavakat használni. Emellett kérjük, hogy legyenek figyelemmel a gyanús e-mailekre, és ne kattintsanak semmilyen gombra vagy linkre azokban.”

Az ELTE közleményben reagált az esetre, amelyben tudatja a hallgatókkal: „a több hazai egyetemet is érintő informatikai incidens miatt az ELTE a Neptun rendszer ideiglenes leállításáról döntött.”

Leírták továbbá, hogy „az egyetem megkezdte az eset kivizsgálását és megteszi az ilyenkor szükséges informatikai biztonsági és egyéb lépéseket.” A rendszer újraindításáig hallgatóik türelmét kérik, és egyben felhívják figyelmüket, hogy rendszeren belül érkezett hamis – nem az üzemeltetőtől származó – levelekre semmiképpen ne válaszoljanak.

A Neptunt egyelőre nem tudtuk elérni, amint válaszoltak, frissítjük a cikkünket.

A napokban egy köznevelési intézményből is kaptunk jelzéseket, hogy a KRÉTA rendszerben hasonló, a Telex nevével visszaélő üzeneteket küldtek ki ismeretlenek. Megkerestük az érintett iskolát, de választ nem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!