Még mindig az Instagram a legmenőbb a tiniknél, de villámgyorsan zárkózik fel a TikTok is

2023. április 14. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig az Instagram a legmenőbb, de jön fel a TikTok a legnépszerűbb közösségimédia-alkalmazások között a fiatalok körében, és egyre többen akarnak influenszerek is lenni, derült ki a Be Social kutatásából. Minden hatodik tini küldött már magáról erotikus fotót chaten, ha kértek tőle, és majdnem minden második tini kapott már ilyen képet. Pedig egyébként a fiatalok szívesen titkolóznak a világhálón és csaknem minden második titkos profilt használ közülük.

A 2019 és 2021 után újra visszatérő „Magyar Tinik a Neten” felmérés során a Be Social 3202 fiatalt kérdezett meg online. Kiderült, hogy melyek a tinik kedvenc közösségi platformjai, az is, hogy mennyi időt töltenek online, illetve hogy mennyire használják biztonságosan az internetet. Az eredmények nem túl biztatók, de vannak azért reménykeltő válaszok is.

Van, aki több időt tölt a TikTokon lógva, mint a családjával

A felmérés szerint a fiatalok 43,66 százaléka naponta 4 óránál is többet lóg a neten. És bár a megkérdezett tinik közel fele (49,75 százalék) úgy gondolja, hogy az online töltött idő esetükben túl sok, mégis 10-ből 8-an a vécén is telefonoznak, háromnegyedük tanulás közben, 72 százalékuk pedig film- vagy sorozatnézés közben is előveszi a mobilját. Ez alapján nem meglepő, hogy

közel egyharmaduk (30,3 százalék) leginkább online tartja a kapcsolatot a közelebbi barátaival is.

Azért a bizonyos tevékenységekkel naponta eltöltött idő alapján összeállított rangsort tekintve a barátokkal való személyes találkozás került az első helyre – ami azt jelzi, hogy a tinik hajlandóak kiszakadni az online világból. Legalábbis egy időre, merthogy a TOP5-ben három online elfoglaltság is szerepel: második a chatelés, negyedik a TikTok videók nézése, az ötödik a streaming csatornákon filmezés. A családi programok még épp beférkőztek a dobogóra, a harmadik helyre.

A klasszikus médiafogyasztás, mint a rádiózás, tévézés, de még az online hírportálok böngészése sem fért be a TOP10-be. A közösségi médiás posztok görgetése, YouTube videók nézése, Instagram sztorik böngészése beelőzi őket.

Azoknál, akik 4 óránál többet neteznek, a TikTok a családi programok elé kerül az összesített rangsorban.

Instagram, Messenger és TikTok a favoritok

A TikTok előretörése nemcsak a rá fordított idő mértékében érzékelhető. A tinik már gyakrabban tiktokoznak, mint amennyit a YouTube-ot vagy a Facebookot használják – igaz, az Instagram és a Messenger egyelőre még beelőzi a TikTokot, ha az a kérdés, melyik platformot milyen gyakran használják.

Kép: Be Social
Kép: Be Social

Ha csak egyetlen platformot választhatnának a tinik, minden hatodik közülük (15,18 százalék) a TikTokot preferálná, ami így feljött a két évvel ezelőtti negyedik helyről a harmadik helyre a rangsorban – az élen viszont még mindig az Instagram áll 31,77 százalékkal, ami szintén erősödött 2021-hez képest, amikor is még előtte állt a most csak második helyre kerülő Messenger (26,9 százalék).

Inkább tájékozódnak a tinik a közösségi médiából, mint a hírportálokról

A közösségi média a hírportálokat is lenyomja, még akkor is, ha arról van szó, honnan tájékozódnak a tinik a világ dolgairól. Első helyen legtöbben az Instagramot (71,54 százalék) említik, másodikként a Facebookot (64,28 százalék) – ez az egyetlen rangsor, ahol a Facebook előre került. Harmadik helyen a TikTok következik (64,06 százalék), és csak negyedik helyen, több mint 20 százalékkal leszakadva bukkan fel az első hírportál, az Index.hu (43,52 százalék), amit szorosan követ a 24.hu (40,16 százalék) az ötödik helyen.

Ha már a tájékozódás elsődleges forrása a közösségi média, különösen az Instagram, akkor megkerülhetetlenek a tinik számára az influenszerek: jellemzően akár több mint 30-at is követnek. A megkérdezett tinik közel fele (47,43 százalék) vásárolt már meg terméket influenszer ajánlására. És ha már az influenszerek ilyen hatással vannak rájuk, nem csoda, hogy több mint egyharmaduk (36,33 százalék) szívesen lenne influenszer – akik a TikTokot választanák, ha csak egyetlen platformot használhatnának, azok között 11 százalékkal magasabb ez az arány.

Meglepően sok tini zaklattak már online, 60 százalékuk kapott már erotikus fotót chaten

Aki sok időt tölt online térben, ráadásul többféle platformon, arra több veszély is leselkedik. Például előfordulhat, hogy online zaklatják – minden második tini élt már át ilyet. A tinik 53,48 százalékától kértek már erotikus fotót chaten. Minden hatodik megkérdezett fiatal küldött is kérésre ilyen képet magáról. 10-ből hatan pedig már kaptak erotikus fotót chaten mástól, 42,58 százalékuk többször is. Ez az arány 2021-hez képest ráadásul 8 százalékot növekedett.

Kép: Be Social
Kép: Be Social

A szülőknek azzal sem árt tisztában lenniük, hogy a legtöbb tini szeret titkolózni a neten: a megkérdezettek közel felének (47,45 százalék) jelenleg is van titkos profilja, amit csak kevesen ismernek, további 18,97 százalékuknak pedig korábban volt már ilyenje. Ráadásul a tinik háromnegyede (76,48 százalék) úgy érzi, hogy van olyan dolog számára, amiről könnyebben beszél chaten, mint élőben.

A politikai érdeklődés is felbukkan

Abszolút pozitív fejleménynek tekinthető ugyanakkor, hogy 10-ből hatan (59,23 százalék) érdeklődnek az ország politikai helyzete iránt, minden ötödik tini (21,54 százalék) pedig gyakran beszélget a barátaival politikáról – ez az arány a budapestieknél és a fiúknál még magasabb. A TikTok videók előretörését ellensúlyozza némileg, hogy a válaszolók egynegyede (25,99 százalék) rendszeresen hallgat akár hosszabb podcasteket is, a szabadidős tevékenységi listán pedig a könyvolvasás befutott a 8. helyre – megelőzve az Insta sztorik nézegetését és a videójátékokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!