Magyar fiatalok felküldtek egy léggömböt 34 ezer méter magasba, az egy órácskát lebegett, majd kidurrant

2023. április 10. – 09:33

Magyar fiatalok felküldtek egy léggömböt 34 ezer méter magasba, az egy órácskát lebegett, majd kidurrant
Fotó: UPRA / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Több hónapos előkészítés után, április 8-án az Európai Űrügynökség (ESA) fiatal szakemberei által épített YPSat egyik alrendszere az UPRA.space ballonplatformján a sztratoszférába emelkedett, írja közleményében az UPRA.space,

de a hivatalos megfogalmazásnál sokkal izgalmasabb, ami történt.

Az YPSat feladata, hogy felvételeket készítsen a műholdakat védő orrkúp leválásáról, valamint az Ariane 6 hordozórakéta fedélzetén utazó űreszközök pályára állításáról. A kamerák indításához egy automatikus rendszert használnak, mely ébresztőóraként kelti fel a többi alrendszert a pályára állítás megfelelő szakaszában. Ez az „ébresztő-rendszer” (Wake Up System – WUS) teljesíthette első repülését az UPRA.space ballonplatformján, mielőtt az Ariane 6 hordozórakéta fedélzetére kerülne.

A felbocsátás előkészítése és az indítás Budapesten, a Műegyetem lágymányosi kampuszán zajlott:

  • feltöltötték a közel három méter átmérőjű ballont, ami
  • másfél óra alatt elérte az utazómagasságát, majd jókedvűen
  • további egy órát lebegett a landolási terület felé, amikor egyszer csak
  • 34 kilométeres magasságban a ballon széthasadt, és
  • kinyílt a visszatérő ernyő.

A zuhanás után a műszerek egy fa tetején akadtak fenn, onnan a csapat a landolás után 20 perccel már össze is szedte őket. Az ESA YPSat alrendszere mellett kamerák is utaztak a fedélzeten, ezek közül volt, amelyik a tesztelt eszközt rögzítette, és volt, amelyik a repülés körülményeiről gyűjtött információkat. A kamerarendszer része volt egy 360°-os kamera is:

A landolás után letöltött előzetes mérési adatok alapján a küldetés sikeres volt, a teljes adatsort az ESA az YPSat további felkészüléséhez és továbbfejlesztéséhez is fel fogja használni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!