Rendkívüli iPhone-frissítést adott ki az Apple

2023. április 9. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel a legutóbbi, 16.4-es verziószámú rendszerfrissítés után az Apple új javítócsomagot adott ki az iPhone-ok operációs rendszeréhez. A hétvégi kiadás merőben szokatlan, a cég jellemzően hétfőn vagy kedden szokta a frissítéseit aktiválni – az, hogy most a húsvéti ünnep közepére időzítettek, arra utal, hogy fontos a dolog, és nem akartak késlekedni vele. Ezt támasztja alá az is, hogy a frissítés a szokásostól eltérő módon, külön figyelmeztetéssel indít, hogy ezt most tényleg érdemes feltenni.

A javítócsomag két biztonsági rést foltoz be az iPhone-ok rendszerében, mindkettőről tudható, hogy aktívan használják már hekkerek és kártékony szoftverek készítői. Az egyik a Safari böngészőt érinti, és lehetővé teszi, hogy a támadó távolról indítson el kódot a telefonon, például egy csali weboldalba rejtve. A másik ennél is vészesebb, lehetővé teszi, hogy egy app az operációs rendszer legmélyebb rétegeivel megegyező szintű, nagyon széles körű jogosultságokat szerezzen a telefonon, vagyis gyakorlatilag bármit megtehessen a készüléken, ha egyszer feltelepült.

A rendszerfrissítés sok iPhone-on automatikusra van állítva, hogy a telefonok gazdáinak ne kelljen ezzel szöszölni, a készülék éjjel, töltés közben szépen megoldja magának a letöltést és telepítést. Az ilyen automatizmusok azonban általában régiónként más-más időpontban indulnak be, hogy elkerülje a rendszer a központi szerverek túlterhelődését. Az ilyen sürgős esetekben, mint a mostani, érdemes ennek elébe vágni, és ha az automata még nem intézte volna el, manuálisan elindítani a frissítést (Settings – General – Software Update).

És ha mindez valakit még nem győzött volna meg, a frissítés tartalmaz még egy extrém fontos újítást: az „elutasító jelzést mutató kéz” emoji különféle bőrszínű változatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!