Lélegzetelállító felvételeket készített a James Webb űrtávcső egy szupernóva maradványairól

2023. április 9. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Fantasztikus felvételeket mutatott be a NASA a Cassiopeia A nevű kozmikus porfelhőről. Ez az objektum egy szupernóva-robbanás maradványa, amit eddig is nagy érdeklődéssel vizsgáltak a csillagászok, de most a James Webb űrteleszkóp jóvoltából az eddigieknél sokkal jobb lehetőség adódik erre.

A Cassiopeia A 10 fényév széles, tőlünk 11 ezer fényévnyire található. A szupernóva-robbanás, amiben létrejött, alig 340 éve történt (pontosabban akkor ért a Földre az ebből származó fény és kozmikus sugárzás), vagyis csillagászati szempontból nagyon friss az esemény. Éppen ezért különlegesen fontos: a tudósok azt vizsgálhatják meg rajta, mi történik közvetlenül egy szupernóvává váló csillag halála után. Ahogy a NASA szakértője a space.com-nak fogalmazott, olyan ez, mintha egyfajta kozmikus távboncolást hajtanának végre a csillag maradványain.

A szupernóva-robbanások után visszamaradó kozmikus törmelékfelhők az univerzum fontos építőanyagai, ilyenekből jönnek létre a fiatalabb csillagok és naprendszerek. A mi Napunk és Földünk is ilyen anyagból épült fel, valamikor 4,6 milliárd évvel ezelőtt.

A NASA most egy videót is kiadott, ami a Webb űrtávcső felvételeiből készült, akinek elbírja a kijelzője és az internetkapcsolat, érdemes 4K-ig feltekerni a felbontást:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!