Kevesebb mint egy perc kell a mesterséges intelligenciának egy átlagos jelszó feltöréséhez

2023. április 9. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Bár mostanában leginkább beszélgető és rajzoló robotok kapcsán csodálkozik rá az ember a mesterséges intelligencia fejlődésére, akadnak ezeknél ijesztőbb felhasználási területei is. A Home Security Heroes kiberbiztonsági cég szakértői például egy adatszivárgásból származó, 16 millió valós jelszót tartalmazó adatbázissal tréningeztek egy gépi tanuló algoritmust, hogy az megtanulja, hogyan adnak jelszót az emberek.

Az eredmény: az MI drámaian felgyorsította a sima találgatáson alapuló jelszófeltörést. A jelszavak 51%-ának kitalálásához kevesebb mint egy percre volt szüksége, a kétharmadukhoz pedig kevesebb mint egy órára. Némi bizakodásra adhat okot, hogy a jelszavak 19%-ánál viszont több mint egy hónapot igényel a hekkelés.

Az MI dolgát nagyjából ugyanazokkal a trükkökkel lehet megnehezíteni, mint a hagyományos, „brute force” kódfejtő megoldásokat, vagyis az értelmes szavak, évszámok, dátumok kerülésével, és a kombinációs lehetőségek minél magasabbra emelésével. A Home Security Heroes legalább 15 betűs jelszót ajánl, kis- és nagybetűkkel, számokkal, speciális karakterekkel, ezt jelenleg még az ő mesterséges intelligenciájuk is csak több millió éves munkával tudja kitalálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!