Két perc alatt, a fényszórón át lopják a Toyotákat hitech tolvajok

2023. április 9. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Ijesztő új autólopási módszerről számol be egy brit kiberbiztonsági szakértő, Ian Tabor. A trükkel nagyjából két percre van szükség ahhoz, hogy az egyik fényszórón keresztül a hekker bejusson az autó elektronikai rendszerébe, átvegye a kocsi felett az irányítást, kinyissa magának az ajtót, és beindítsa a motort. Itt egy – sajnos nem túl jó minőségű és sötét – videó a folyamatról:

Hogy technikailag hogyan működik pontosan a módszer, az egyelőre kissé homályos, annyit tudni róla, hogy a fényszórók helyén csatlakozik rá a támadó az autó központi számítógépére, majd valahogy elhiteti a rendszerrel, hogy ő valójában a slusszkulcsként is funkcionáló távirányító. Tabor dark webes nyomozása alapján arra jutott, hogy online feketepiacokon lehet vásárolni a tolvajkütyüt, ami Toyota és Lexus autókhoz jó, és egy Bluetooth-hangfalnak van álcázva.

Hogy Magyarországon történt-e már hasonló autólopás, arról egyelőre nincs tudomásunk, mindenesetre a biztonsági szakértő értesítette az autógyárat a sérülékenységről, remélhetőleg hamarosan befoltozzák a rést a rendszeren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!