Rájöttek, hogyan tisztítja saját magát a légkör

2023. április 8. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók rájöttek, pontosan hogyan jön létre a légkörben a hidroxilgyök, az a részecske, ami segít megkötni az üvegházhatású gázokat, ezzel mintegy „öntisztító folyamatot” végez az atmoszférában – írja a phys.org. A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmány rámutat: eddig azt hitték, hogy napfényre vagy fémekre van szükség a hidroxilgyök megalkotásához, most viszont kiderült, hogy a légkörben megtalálható vízcseppek és a levegő kölcsönhatásával keletkező elektromos tér spontán módon is képes létrehozni.

Ez a felfedezés átírja a tudósok eddigi elképzeléseit arról, hogy a légkör hogyan tisztítja meg magát az olyan vegyületektől, mint például az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok. A kutatók szerint a szénhidrogének oxidálásához a levegőnek hidroxilgyökre van szüksége, különben azok végtelen mennyiségben felhalmozódhatnak a légkörben.

„A hidroxilgyök kulcsszerepet játszik a légköri kémiában. Beindítja azokat a reakciókat, amelyek lebontják a levegőben található szennyező anyagokat, és segít eltávolítani a légkörből az olyan káros vegyületeket, mint a kén-dioxid és a nitrogén-oxid, amelyek mérgező gázok” – mondta Christian George, a Lyoni Egyetem légkörkémikusa és a tanulmány vezető szerzője. „Így a forrásainak teljes ismerete kulcsfontosságú a légszennyezés megértéséhez és mérsékléséhez.”

A kutatócsoport laborban különböző fiolákban mérte meg a hidroxilgyök-koncentrációt – néhány kémcsőben levegő és víz, néhányban csak víz volt, levegő nélkül. Egy világító jelzőmolekula segítségével sötétben is nyomon követték, hogy mennyi hidroxid termelődik, így kivonták a napfényt mint egyfajta katalizátort is az egyenletből.

Kiderült, hogy a sötétben legalább annyi, de esetenként még több hidroxilgyök is képződik, mint világosban, a napfény segítségével. A kutatók szerint ez átalakíthatja a légszennyezési modelleket is. A következő lépés a kutatásban valószínűleg az lesz, hogy megpróbálják a hidroxilgyökmennyiséget a légkörben is mérni a világ különböző pontjain.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!