Meghalt Claude Lorius, a klímaváltozás egyik úttörő kutatója

2023. március 24. – 06:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencvenegy éves korában meghalt Claude Lorius francia gleccserkutató, aki expedícióival segített bebizonyítani, hogy az emberiség felelős a globális felmelegedésért, írja a BBC. Élete során huszonkétszer járt az Antarktiszon és Grönlandon.

Claude Lorius a 2015-ös Cannes-i Filmfesztiválon – Fotó: Tristan Fewings / Getty Images
Claude Lorius a 2015-ös Cannes-i Filmfesztiválon – Fotó: Tristan Fewings / Getty Images

Elmondása szerint 1965-ben egy antarktiszi útja során viszkit töltött egy pohárba jéggel, és ekkor szánta rá magát arra, hogy életét a klímaváltozás emberi tényezőinek felderítésére szánja.

„Látva a poharainkban feltörekvő légbuborékokat, arra gondoltam, hogy ezek a jégbe zárt légkör mintái” – idézte fel a pillanatot egy interjúban.

Lorius korán felismerte azokat a folyamatokat, amelyek a Föld közelgő katasztrófájához vezethetnek. Nagyrészt neki köszönhető, hogy a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) kimondta: nincs kétség afelől, hogy a globális felmelegedés az ember okozta szennyezésnek tudható be.

Ettől kezdve életét a klímaváltozás elleni kampánynak szentelte, 1988-ban pedig az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének első szakértője volt.

2002-ben kollégájával, Jean Jouzel-lel együtt a CNRS aranyérmével tüntették ki.

Az iparosodás előtti időkhöz képest 1,1 Celsius-fokos melegedésnél tartunk globálisan, ezt kellene 1,5 Celsius-fokban mérsékelni, amire gyakorlatilag már nincs esélyünk – a kérdés csak az, hogy tartósan túllépjük-e a határt, vagy képesek leszünk végül újra a 1,5 fok alá tornázni az átlaghőmérséklet-emelkedést. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legfrissebb, összefoglaló jelentése szerint remény még van az élhető bolygóra, ehhez azonban sokkal több pénzre, hatékonyabb nemzetközi együttműködésre és azonnali cselekvésre van szükség.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!