A globális kávéellátás már most veszélyben van

2023. március 21. – 13:10

A globális kávéellátás már most veszélyben van
Kávészemek egy nemzetközi kávékiállításon Riminiben, Olaszországban, 2023. január 24-én – Fotó: Lorenzo Di Cola / NurPhoto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Szisztematikus, térben és időben összetett, komoly éghajlati kockázatok fenyegetik a kávétermelést, derült ki egy friss kutatásból. A PLOS Climate szaklapban megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás jelentősen érintheti azokat a területeket, amelyeken jelenleg a kávétermesztés folyik, ez pedig természetesen hatni fog az elérhető kávé mennyiségére, így pedig az árára is. A kávécserjék általában trópusi és szubtrópusi területeken termeszthetők, és az éghajlati és talajadottságok jelentős hatással vannak a kávé minőségére és ízére.

A világ kávéfogyasztási összmennyisége 2020-ban közel 166 millió zsák volt, ami 1,2 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest. A legnagyobb kávéfogyasztó országok közé tartozik az Egyesült Államok, Brazília és Németország, ezek az országok teszik ki a világ kávéfogyasztásának 40 százalékát. A legfontosabb kávétermelő országok közé tartozik Brazília, Vietnám, Kolumbia, Indonézia, Honduras, Etiópia, India, Peru, Uganda és Mexikó, mindegyiket komolyan érinthetik a klímaváltozás okozta megváltozott körülmények.

Azt már tudjuk, hogy a kávénövény kifejezetten érzékeny az éghajlat változására. Egy korábbi, szintén a PLOS One szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a kávé, a kesudió és az avokádó közül a kávét fogja a leginkább megütni a klímaváltozás, 2050-ben sokkal kevesebb területen lesz képes megteremni, mint most.

Erre az időpontra a kutatás során használt mindhárom forgatókönyv szerint legalább 50 százalékkal csökken azoknak a területeknek az aránya, ahol megfelelő minőségben lehet majd kávét termeszteni.

A csökkenés elsősorban a kávétermelő országokban, például Brazíliában, Vietnámban, Indonéziában és Kolumbiában tapasztalható éves hőmérséklet-emelkedés következménye.

A mostani kutatásban a kutatók a kávétermelés szempontjából fontos területeken egyszerre előforduló éghajlati veszélyeket elemezték. Ezek hatása a kávétermelésre eddig nem volt ismert. Annak érdekében, hogy jobban megértsék, hogyan hatnak az olyan összetett, nagy területeket érintő éghajlati jelenségek, mint az El Niño a több országban egyszerre jelentkező kávétermény-kiesésre, az ausztrál kutatók egy szisztematikus elemzést végeztek az éghajlatváltozással összefüggő veszélyekről és az összetett időjárási eseményekről 1980 és 2020 között.

Kávébetakarítás Nicaraguában 2021. február 1-jén – Fotó: Inti Ocon / Getty Images
Kávébetakarítás Nicaraguában 2021. február 1-jén – Fotó: Inti Ocon / Getty Images

Összesen 12 olyan veszélyt azonosítottak a 12 legfőbb kávétermelő országban, amelyek a kávétermés mennyiségét fenyegethetik – és fenyegetik már most is. Ez ugyanis nem a távoli jövő,

a globális ellátás már most veszélyben van a széles körű, nem túl optimális termesztési körülmények miatt.

Doug Richardson, az ausztrál CSIRO óceáni és légkörkutatásért felelős egységének kutatója, a tanulmány szerzője a Telexnek elmondta: az arabica és a robusta családra is hat-hat komoly veszély leselkedik. Ez a kettő a legfontosabb kávéfajta, az arabica általában magasabb minőségű, mint a robusta, és a világ kávétermelésének közel 60 százalékát adja. A robusta azonban ellenállóbb a betegségekkel és az időjárási viszontagságokkal szemben, és magasabb koffeintartalmának köszönhetően gyakran használják kávékeverékek készítésére.

A friss kutatás szerint mindkettőre hathat

  • az optimális hőmérsékleti tartományhoz képest mért túl meleg vagy túl hideg,
  • az optimális csapadékmennyiséghez képest túl sok vagy túl kevés csapadék.

A robusta ezenkívül érzékeny még a virágzás idején tapasztalható túl alacsony, illetve a vegetáció idején jelentkező túl magas éjszakai hőmérsékletre, az arabicát pedig a meleg nappali hőmérséklet és az alacsony páratartalom károsíthatja.

Richardson arról is beszélt, hogy nem vizsgálták külön az országokat a terméscsökkenésre vonatkozóan, de az most már biztosnak látszik, hogy „ma már minden régióban túl meleg a hőmérséklet az optimális terméshozamok szempontjából bizonyos években”. Vagyis már most érezhető, hogy a klímaváltozás hatásai csökkentik a kávétermelést az ezzel leginkább foglalkozó országokban.

Egy korábbi kutatásból egyébként kiderült, hogy a klímaváltozás hatásai a kisebb szélességi körökön és az alacsony tengerszint feletti magasságban a legnagyobbak. A magasabb tengerszint feletti magasságban és a nagyobb szélességi körökön tapasztalható hatások továbbra is negatívak, de kevésbé hangsúlyosak. A világ domináns termelési régióiban, Brazíliában és Vietnámban jelentős mértékben csökkenhet a kávétermelésre rendelkezésre álló terület. Kelet-Afrika és Ázsia egyes régiói alkalmasabbá válhatnak, de részben erdős területekről van szó, ami kihívást jelenthet a kávétermesztők számára.

Kávévirágok egy ültetvényen Brazíliában 2022. szeptember 26-án – Fotó: Anadolu Agency / Getty Images
Kávévirágok egy ültetvényen Brazíliában 2022. szeptember 26-án – Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

A kutatók azt találták, hogy 1980 és 2020 között minden kávétermő régióban nőtt az éghajlati veszélyek és az összetett klímaesemények száma. Ezenkívül a veszélyek típusa a túl hideg körülményekről a túl meleg hőmérsékletre tevődött át. További kutatásokra van azonban szükség annak megértéséhez, hogy milyen alkalmazkodási módokkal lehet enyhíteni a kávétermés globális csökkenését.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a kávétermelést is érintő klímaváltozékonyság fő oka a vizsgált időszakban az El Niño, mind globális, mind regionális szinten. „A régiószintű veszélyek ezért inkább a kávétermelés rendszerszintű kockázatát jelzik, nem pedig a helyi problémákat. Más terményekhez hasonlóan a globális kávékereskedelemre is szisztematikus kockázatot jelentenek az egyidejű terméskiesések” – írják a sajtóközleményben. Mivel az éghajlatváltozási előrejelzések a trópusokon a hőmérséklet folyamatos emelkedését mutatják, a kutatók feltételezik, hogy a kávétermelés folyamatos szisztémás sokkokra számíthat, válaszul a fokozódó éghajlati veszélyekre.

De mi a megoldás? Richardson szerint a termelők hozzáigazíthatják a termesztési gyakorlatokat a helyi, változó éghajlathoz, ahogy már most is teszik. „A mi szerepünk az, hogy jobban megértsük azokat a problémákat, amelyekkel a termelők szembesülhetnek, de az alkalmazkodás sajátosságai termelőnként eltérőek kell hogy legyenek” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!