A Holdra tervez atomreaktort a Rolls-Royce

2023. március 19. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Támogatást kapott a Rolls-Royce egy kis moduláris atomreaktor (SMR) prototípusának megépítésére, amit a vállalat holdi használatra szán, írja a Space.com. A mikroreaktornak 2029-re készen kell lennie, hogy ha szükség van rá, lehessen is telepíteni az égitestre.

Világszerte egyre több vállalat dolgozik a hagyományos, nagy atomerőműveknél olcsóbb, könnyebben összeszerelhető, kevesebb biztonsági kockázatot rejtő, és nem utolsósorban olyan megoldásokon, amelyeknél sokkal kevesebb a lehetőség a korrupcióra. A kis moduláris reaktorokat sokan az atomenergia jövőjének tartják, mert könnyebben és gyorsabban építhetők, mint a híresen sok csúszással készülő nagy erőművek, és olcsóbbak is, ráadásul a decentralizált energiarendszerbe is beilleszthetők. Nemcsak a Földön, akár a Holdon is hasznát vehetjük egy ilyen reaktornak, elláthat energiával például egy holdbázist.

A Rolls-Royce-nak a támogatást a brit űrkutatási ügynökség adta, amely korábban, 2022-ben is hozzájárult a cég munkájához, akkor 249 ezer fonttal.

A vállalat sajtóközleménye szerint a kutatás, amire a támogatást kapták, a mikroreaktor három kritikus aspektusára összpontosít majd: a hőtermelésre, a hő átvitelére és a hő hasznosítható energiává alakítására.

„A Rolls-Royce innovatív kutatása megalapozhatja a folyamatos emberi jelenlétet a Holdon” – mondta Paul Bate, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója a sajtóközleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!