Egy kutatás szerint jelentősen csökkenhet a mogyoróallergia kockázata, ha már pár hónapos korban kapnak mogyoróvajat a csecsemők

2023. március 17. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Brit kutatók szerint jelentősen csökkenthető a mogyoróallergia kockázata, ha a kisbabák már négy-hat hónapos koruk körül sima mogyoróvajat kapnak – írja a BBC.

A kutatók szerint, ha a csecsemőket már a hozzátáplálás kezdetén megismertetik a szülők a mogyoróval, azzal közel 77 százalékkal csökkenthetik a későbbi mogyoróallergia kialakulásának kockázatát.

A jelenlegi brit hozzátáplálási útmutatások szerint hat hónapos kor alatt nem adható szilárd táplálék a kisbabáknak – a kutatók szerint ezen változtatni kellene, arra viszont felhívták a figyelmet, hogy a darabos mogyoró fulladásveszélyes, és öt éves kor alatt nem szabadna adni a gyerekeknek.

Régóta tartja magát, hogy az allergiás reakciókat potenciálisan kiváltó ételeket kerülni kell a korai gyerekkorban, a mogyoróval kapcsolatban pedig sokáig azt tanácsolták a családoknak, legalább a gyerek hároméves koráig kerüljék.

Az elmúlt tizenöt év bizonyítékai azonban cáfolják, hogy kerülni kellene a mogyoró fogyasztását, sőt, azt mutatják, minél korábban vezetik be a kisgyerek étrendjébe, annál kisebb lesz az allergia kialakulásának esélye.

Szakértők szerint érdemes megismertetni a mogyorót (finomra őrölve vagy vaj formájában) a fejlődő immunrendszerrel, hogy megtanulja barátként, és nem ellenségként kezelni. Az ételallergia ugyanis annak az eredménye, hogy immunrendszerünk valami ártalmatlan dolgot súlyos fenyegetéssel téveszt össze. Egyeseknél már egy kis mennyiségű földimogyoró is olyan erős immunreakcióhoz vezethet, hogy az életveszélyessé válik.

A kutatást a Southamptoni Egyetem, a King's College London és az NHS kutatási részlege, a National Institute for Health and Care Research közösen végezte el.

Arra jutottak, hogy ha:

  • négy és hat hónap között vezetik be a mogyorót a gyerek étrendjébe, akkor 77 százalékkal csökkenthető az allergia kockázata;
  • ha a gyermek egyéves koráig késleltetik a mogyoróalapú élelmiszerek bevezetését, akkor viszont csak 33 százalékkal csökken az allergiás esetek száma.

Az ekcémás csecsemők esetében, ami az allergia egyik kockázati tényezője, a kutatók azt javasolják, már négy hónapos korban kezdjék el a mogyoró bevezetését a szülők. A kutatók szerint egy éven keresztül heti három teáskanál mogyoróvajat érdemes adni a kisbabáknak, hogy hozzászokjon a szervezetük.

A kísérleti eredmények mellett a kutatók Izrael példáját is bizonyítékként említik a tanulmányukban: ott ugyanis a földimogyoró népszerű rágcsálnivaló és a kisbabáknak is rendszeresen adják. Izraelben pedig jóval alacsonyabb az allergiások száma, mint Nagy-Britanniában.

Graham Roberts, a Souphamtoni Egyetem kutatója szerint érthető, hogy az évtizedes tiltás miatt kialakult a félelem és az elutasítását a mogyoróval szemben, de reméli, hogy a kutatási eredmények őket is meggyőzik arról, hogy biztonságos és egyszerű módon fel lehet rá készíteni a szervezetet, ami „hatalmas előnyökkel járhat a jövő generációi számára”.

A mogyoróallergia Európában a gyerekek 1-2 százalékát érinti, Nagy-Britanniában viszont jelentősen megnőtt az allergiás gyerekek száma az utóbbi években. Jelenleg minden ötvenedik gyereket érintheti a probléma az országban, emiatt több iskolában teljesen be is tiltották a mogyorót tartalmazó élelmiszereket.

A teljes kutatás angol nyelven itt olvasható el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!