Az Európai Unió megelégelte, hogy Kínától függ a kritikus nyersanyagokban

2023. március 16. – 15:23

Az Európai Unió megelégelte, hogy Kínától függ a kritikus nyersanyagokban
Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa tart sajtótájékoztatót a kritikus nyersanyagokról – Fotó: Jennifer Jacquemart / Európai Bizottság

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadták az Európai Bizottság kritikus nyersanyagokról szóló törvénytervezetét, aminek a célja, hogy „biztosítsa az Európai Unió hozzáférését a kritikus fontosságú nyersanyagok biztonságos, diverzifikált, megfizethető és fenntartható ellátásához”.

Az előrejelzések szerint a zöld átállás során a kritikus nyersanyagok iránti kereslet drasztikusan meg fog nőni, a probléma pedig az, hogy Európa nagymértékben függ az importtól, gyakran monopolhelyzetben lévő harmadik országbeli beszállítóktól. A Világbank előrejelzései szerint az ilyen ásványok iránti kereslet 2050-re 500 százalékkal nő majd.

Az Európai Unió, sőt, az egész fejlett világ számos ilyen kritikus fontosságú nyersanyagban függ például Kínától, az ország a világ ritkaföldfém-készletének 86 százalékát biztosítja, ami viszont a zöld átálláshoz elengedhetetlen autóakkumulátorok kulcsfontosságú eleme.

A koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború rádöbbentette az EU-t arra, hogy szükség van a saját ellátás biztosítására és a beszállítási láncok diverzifikálására – készülve például arra, hogy mi fog történni, ha Kína megtámadja Tajvant, és az Oroszországra kivetett szankciós politikához hasonló helyzetet teremt.

A most benyújtott, kritikus nyersanyagokat érintő tervezet biztosíthatja, hogy az EU-nak változatosabb ellátási láncai és biztosabb, krízisálló készletei legyenek. A törvény emellett javítja az EU kapacitását az ellátászavarok kockázatainak nyomon követésére és csökkentésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: a törvény közelebb viszi az Európai Uniót a klímacéljaihoz, és jelentősen javítani fogja a kritikus nyersanyagok kinyerését, feldolgozását és újrahasznosítását Európában. „A nyersanyagok létfontosságúak a zöld átmenet kulcsfontosságú technológiáinak előállításához, például szélenergia-termeléshez, hidrogéntároláshoz vagy az akkumulátorokhoz.”

A törvényben frissítették a kritikus nyersanyagok listáját, és meghatározták azokat a kulcsfontosságú nyersanyagokat, amelyek a legfontosabbak a zöld átálláshoz. A rendelet a kritikus és stratégiai nyersanyagok listáját beágyazza az uniós jogba, és egyértelmű referenciaértékeket határoz meg a hazai kapacitásokra vonatkozóan:

  • Az EU éves fogyasztásának legalább 10 százalékát ki kell termelni,
  • az EU éves felhasználásának legalább 40 százalékát fel kell dolgozni,
  • az EU éves fogyasztásának legalább 15 százalékát újra fel kell használni a határokon belül, és
  • az egyes stratégiai nyersanyagok uniós éves fogyasztásának legfeljebb 65 százaléka érkezhet egyetlen harmadik országból, mindegy, hogy a feldolgozás melyik releváns szakaszáról beszélünk.

A törvénytervezet azt is kimondja, hogy a stratégiai projektek elbírálását lerövidítik (24 hónap a kitermelési engedélyeknél és 12 hónap a feldolgozási és újrahasznosítási engedélyeknél), illetve a tagállamoknak nemzeti programokat is ki kell dolgozniuk a geológiai erőforrásaik feltárására.

Az Európai Unió támogatni fogja az ilyen kritikus nyersanyagokkal kapcsolatos munkahelyeket és képzéseket, illetve az új technológiák kutatását és alkalmazását is, úgy, hogy a tervek szerint közben a klímavédelmi és szociális szempontokat is szem előtt tartja. A tagállamoknak például a nyersanyagokban gazdag hulladékokat be kell gyűjteniük és újrahasználniuk úgy, hogy másodlagos nyersanyagokká alakítják át őket.

Az tény azonban, hogy az Európai Unió soha nem lehet önellátó az összes kritikus nyersanyag területén, éppen ezért kölcsönösen előnyös partnerségek kialakítására törekszik a feltörekvő piacokkal és a fejlődő gazdaságokkal is a Global Gateway stratéga keretében. Az EU létrehoz egy klubot, amely hasonlóan gondolkodó országokat gyűjt egybe, illetve megerősíti a Kereskedelmi Világszervezetet, bővíti a fenntartható befektetést elősegítő megállapodások és szabadkereskedelmi megállapodások hálózatát, és fellép a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen.

A következő lépés az, hogy ezt a tervet az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa megvitatja és elfogadja, csak ezután lép majd hatályba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!