Itt a kínai chatbot is, az Ernie

2023. március 16. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai keresőmotor, a Baidu csütörtökön bemutatta az Ernie Bot nevű, mesterséges intelligenciával működő chatbotját, ami a szándékai szerint az amerikai OpenAI által fejlesztett ChatGPT kihívója lehet majd – írja a Reuters.

A Microsoft által támogatott ChatGPT hihetetlen népszerűségnek örvend tavaly év végi elindulása óta, ez pedig megsürgette a saját mesterséges intelligenciájukon szintén évek óta dolgozó kínai tudósokat is.

A Baidu csütörtökön Beijingben mutatta be az Ernie Bot névre hallgató csevegőszoftverét, az viszont már világos volt, hogy nem azért került sor a bemutatóra, mert a bot készen áll rá.

„Az biztos, hogy nem mondhatjuk, hogy tökéletes” – mondta a Baidu vezérigazgatója, Robin Li. „Akkor miért is mutatjuk be ma? Mert a piac ezt követeli tőlünk.”

Az Ernie Bot rövid, előre felvett videókból álló bemutatója azonban nem váltotta be a piaci reményeket, a Baidu hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei 10 százalékot zuhantak, mielőtt magához tért volna.

A bemutató során Li öt videót mutatott be az Ernie Botról, amelyekben egy népszerű kínai sci-fi-regénnyel kapcsolatos kérdésekre válaszolt, matematikai számításokat végzett el, kínai dialektusokat értett meg, és szöveges utasításokkal videót és képet generált.

„A mai bejelentés az elmúlt évek kemény munkájának természetes folytatása” – fogalmazott Li.

Csütörtöktől az Ernie Botot csak a meghívó kóddal rendelkező felhasználók kezdhetik tesztelni, a vállalatok pedig a Baidu felhőplatformján keresztül pályázhatnak a bot termékeikbe való beágyazására – ezt eddig 650 cég kérvényezte.

A Baidu egyébként jelentős összegeket invesztált az elmúlt éveken a mesterséges intelligencia fejlesztésébe. 2022-ben a bevételei 22 százalékát, nagyjából 3,1 milliárd dollárnak megfelelő összeget fektetett a kutatásokba.

Bár az amerikai és kínai fejlesztők között éles a verseny, Li a bemutatón azt mondta, szerinte a technológiai versengést nem szabad geopolitikai szemszögből értelmezni. „Az Ernie Bot nem a Kína és az Egyesült Államok közötti konfrontáció eszköze” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!