Űrkutatók időzónákra darabolnák a Holdat, hogy ne kelljen mindig a földiektől megkérdezni, mennyi is az idő

2023. március 9. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Űrkutatók szerint időzónákra kéne szabdalni a Holdat – írja a ScienceAlert. Az elmúlt évtizedekben indult holdmissziók mindig a földi órához igazodtak, ez azonban nem annyit jelent, hogy elég volt fellövés előtt zsebre vágni egy vekkert. Több űrügynökség képviselői épp ezért találkoztak nemrég Hollandiában, hogy megvitassák: maradjon az eddig használt módszer, vagy matekozzanak ki egy közösen elfogadott, holdi időrendszert.

A holdi időszámítás eddig úgy nézett ki, hogy a küldetésen résztvevő űrhajósok/gépek hazarádióztak a Földre, hogy lekérdezzék, mennyi az idő. Hogy pontos választ kapjanak, bele kellett kalkulálni az időt, amíg a kérdés és a válasz megteszi a Hold-Föld távolságot. Egy karóra sajnos szintén nem megoldás, mert a gravitáció a Hold körüli pályán egész más, mint a Földön, és ez még inkább igaz a Hold felszínére. A karóra több tucat mikroszekundummal gyorsabban járna, mint a Földön.

Mivel a tervek szerint egyre több űrügynökség és magáncég tervez holdmissziót, amik időnként akár kapcsolatba is léphetnek egymással, hasznos lenne, ha mindenki ugyanazt az időszámítási rendszert használná.

Ennek kialakítása nem lesz egyszerű, komoly matematikai problémáról van szó, de az illetékeseknek először arról kell megegyezni, hogy egyáltalán akarnak-e holdi időzónákat. Ha úgy döntenek, igen, akkor a későbbi, más bolygókat megcélzó küldetések koordinálást is megkönnyíthetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!