Az óceánok letakarítása szélmalomharc, ha továbbra is ilyen ütemben pumpáljuk magunkból a műanyagot

2023. március 9. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók szerint legalább 170 billió műanyagrészecske úszik az óceánokban, amik összesen nagyjából 2 millió tonnát tesznek ki, írja a 5 Gyres Intézet kutatása alapján a Guardian.

A kutatás során azt vizsgálták, hogyan alakult az óceánokban található műanyagmennyiség 1979 és 2019 között. Arra jutottak, hogy rohamos ütemben nő, és egy hatékony kiutat látnak: a termelőknek vissza kell fogniuk az egyszer használatos műanyagok gyártását. Már az újrahasznosítást sem tartják elegendőnek.

„A takarítás hiábavaló, ha továbbra is a jelenlegi ütemben gyártjuk a műanyagot, és túl sokáig hallhattunk az újrahasznosításról, miközben a műanyagipar egyidejűleg elutasítja az újrahasznosított anyagok vásárlására vagy az újrahasznosíthatóságra vonatkozó kötelezettségvállalásokat. Itt az ideje, hogy a műanyagproblémát a forrásnál kezeljük”

– mondta dr. Marcus Eriksen, az 5 Gyres Intézet társalapítója.

A tudósok 11 777, óceánban úszó műanyagot vizsgáltak, amiből megbecsülték, hogy globálisan mennyi mikroműanyag lebeghet az óceánokban. Ezt aztán összevetették a műanyagszennyezést célzó nemzetközi szabályozásokkal, hogy megnézzék, azok mennyire hatékonyak. Számításaik szerint ha minden a jelenlegi mederben halad, akkor 2016 és 2040 között a tengerekbe és óceánokba kerülő műanyag mennyisége meg 2,6-szorozódhat.

Szakértők szerint megvannak az eszközeink arra, hogy a jelenleg az óceánokban lebegő műanyagot eltüntessük, de képtelenség lépést tartani a termelés jelenlegi ütemével, ami folyamatosan gyorsul. Bár létezik nemzetközi szabályozás, az a kutatók szerint nem elég konkrét, és nem jelöl ki konkrét, mérhető célokat. Úgy látják, hogy globálisan olyan törvényeket kell bevezetni, amelyek felelősségvállalásra késztetik a vállalatokat, és amik a műanyag teljes életciklusát szigorúan szabályozzák. Az ENSZ tagállamai tavasszal ülnek össze, hogy megvitassák a kérdést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!