Az emberiség 0,001 százaléka juthat csak tiszta levegőhöz egy tanulmány szerint

2023. március 8. – 11:11

Az emberiség 0,001 százaléka juthat csak tiszta levegőhöz egy tanulmány szerint
Szmogos városlátkép, Mumbai, India, 2023. március 4. – Fotó: Anshuman Poyrekar / Hindustan Times / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A világ népességének mindössze 0,001 százaléka lélegezhet be olyan leveőt, amelynek szállópor-tartalma (PM2,5) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott biztonságos napi szint alatt van – írja a Lancet Planetary Health című folyóiratban publikált tanulmány alapján a hvg.hu.

Az ausztrál Monash Egyetem kutatói március 6-án közzétett tanulmányukban azt írják,

a világ szárazföldi területének csupán 0,18 százalékánál volt éves szinten alacsonyabb a szálló por koncentrációja az egészségügyi határértéknél.

A kutatók a világon elsőként egy olyan térképet is készítettek, amely pontosan megmutatja, hogy hogyan változott a PM2,5 globális eloszlása az elmúlt néhány évtizedben.

A PM2,5 a 2,5 μm-nél kisebb részecskéket jelöli a levegőben. Ezek nagyjából harmincszor kisebbek az ember hajszál vastagságánál, belélegezve eljutnak egészen a tüdőig, ahonnan csak nagyon nehezen ürülnek ki. Kitettség esetén irritálja a szemet, az orrot és a torkot, köhögést tüsszögést és orrfolyást okozhat. Aki nagyon sokáig ilyen levegőt szív, annál légszomj jelentkezhet, de a tüdőfunkció is csökken, az asztmások és szívbetegek állapota pedig jelentősen romolhat – írja a hvg.hu.

Mivel a légszennyezettséget figyelő állomásokból helyi, nemzeti, regionális és globális szinten is kevés van, így nagyon nehéz megbecsülni a pontos kitettséget, a tudósok ezért a gépi tanulás segítségével igyekeztek megbecsülni a globális felszíni PM2,5-koncentrációt.

Forrás: Monash University
Forrás: Monash University

A kutatók a 2000 és 2019 közötti időszakban figyelték a légszennyezettséget, és azokra a területekre fókuszáltak, ahol a PM2,5 koncentrációja meghaladja a WHO által biztonságosnak tartott napi 15 μg/m³ (mikrogramm/levegőköbméter) határértéket.

2000 és 2019 között az éves átlagos PM2,5-szint világszerte 32,8 µg/m³ volt.

A vizsgált időszakban Európában és Észak-Amerikában is csökkent a szálló por-koncentráció, ugyanakkor Ázsia déli részén, Ausztráliában, Új-Zélandon, Közép-Amerikában és a Karib-térségben növekedett, az év több mint 70 százalékában volt a biztonságos szint felett az érték.

Dél- és Kelet-Ázsiában az egyik legrosszabb a helyzet, ott az év 90 százalékában magasabb az egészségügyi határértéknél a szálló por koncentrációja.

A teljes tanulmány angol nyelven itt olvasható el.

Az Interesting Engineering című lap szerint a tanulmány részletes képet ad a légszennyezés mai helyzetéről és arról, hogy az hogyan befolyásolja az emberek egészségét. Adatai pedig segíthetnek a politikai döntéshozókat, a közegészségügyi ágazat képviselőit és a kutatókat a légszennyezés rövid és hosszú távú egészségügyi hatásainak pontosabb meghatározásában és a mérséklési tervek kidolgozásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!