Blokkolná a gyerekek szexuális zaklatására alkalmas felugró képeket egy brit alkalmazás

2023. február 23. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

1,8 millió fontos (779 millió forint) támogatást ad az Európai Unió egy olyan brit applikáció kifejlesztésére, ami blokkolná a gyerekek szexuális zaklatására alkalmas felugró képeket, írja a BBC. A Salus nevű alkalmazást olyan önkéntesekkel fogják tesztelni, akik azért kértek segítséget, mert vonzzák őket az illegális képek, és biztosítani akarják, hogy ne tudjanak élni a vágyukkal. A telefonra és tabletekre is telepíthetőalkalmazás azonosítja és blokkolja majd az ártalmas képek és videók megjelenítését. A fejlesztők azt remélik, hogy ez segíthet a gyermekbántalmazásról készült képek iránti „növekvő kereslet” elleni küzdelemben.

A Protech nevű projekt az EU és az Egyesült Királyság szervezeteinek együttműködésével valósul meg, és a tervek szerint az app valós időben fog működni, mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a gyermekek szexuális zaklatására alkalmas anyagokat, és megakadályozza, hogy a felhasználók láthassák azokat. Emellett más, hagyományosabb technikákat is alkalmaz majd a tartalmak blokkolására.

A mesterséges intelligencia-technológiát a SafeToNet nevű brit cég fejleszti, az Internet Watch Foundationnel közösen, utóbbi egy olyan szervezet segít, amely a gyermekbántalmazó anyagok felkutatásán, megjelölésén és eltávolításán dolgozik. A SafeToNet munkatársa a BBC-nek azt mondta, az alkalmazás nem arra szolgál, hogy a felhasználók feljelentést tegyenek a rendőrségen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!