Terrorizmus támogatásával vádolják a Google-t

2023. február 22. – 06:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága majdnem három órányi vitát hallgatott meg abban az ügyben, ami akár a nagy techcégek jogi védelmét is gyengítheti a jövőben. A pert Nohemi Gonzalez családja indította a Youtube-ot tulajdonló Google ellen, azzal vádolják a platformot, hogy az algoritmusa segíti és felbujtja a terrorista csoportokat. Gonzalez esetében éppen az iszlamista szélsőségesekről van szó, a 23 éves kaliforniai diákot ugyanis a 2015-ös párizsi terrortámadás során gyilkolták meg. A család szerint a Youtube is felelős, mivel terrorizmust támogató tartalmakat is ajánlhat a felhasználóinak.

A mostani meghallgatás már a fellebbezés része, az alsóbb fokú bíróság már elutasította egyszer a keresetet.

A Legfelsőbb Bíróság ebben az ügyben először vizsgálja a kommunikációs tisztességről szóló törvény 230. szakaszát, a sokat vitatott 1996-os szövetségi törvény egy hatályát, amely megvédi az internetes cégeket attól, hogy felelősségre vonják őket a felhasználóik által közzétett tartalmakért. A törvény azt is lehetővé teszi a techvállalatok számára, hogy eltávolítsák a platform szabályait sértő tartalmat. A kereset korábbi elutasítása során a San Franciscó-i székhelyű 9. amerikai körzeti fellebbviteli bíróság a 230. szakaszra hivatkozott.

A Reuters és a BBC tudósítása szerint a bírák meghallgatták az ügyvédek és ügyészek érveit, és aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az internetes cégek mentelmi jogának korlátozása milyen következményekkel járhat. Felhívták a figyelmet, hogy nehéz megállapítani, hol érdemes meghúzni ezt a határvonalat, ugyanakkor szkepticizmusukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ezeket a vállalkozásokat védeni kell bizonyos típusú káros vagy rágalmazó tartalmaktól.

A perben Gonzalez családja azzal vádolja a Google-t, hogy támogatást nyújtott a terrorizmus számára, és azt állította, hogy a YouTube a videómegosztó platform számítógépes algoritmusain keresztül jogtalanul ajánlott terrorizmust támogató videókat a 130 ember halálát okozó párizsi merényletekért felelősséget vállaló Iszlám Állam iránt érdeklődő felhasználók számára. Az ajánlások elősegítették az Iszlám Állam üzenetének terjesztését és dzsihadista harcosok toborzását – áll a keresetben.

A Google szerint a felperesek győzelme további perek özönét hozhatja a techplatformok ellen, és felboríthatja az egész internet működését. Az eset veszélyezteti a szólásszabadságot, mert arra kényszerítheti a platformokat, hogy elfojtsanak mindent, ami vitatottnak tekinthető, egyfajta öncenzúrát alkalmazva. A kritikusai szerint a 230. szakasz túl gyakran akadályozza meg a platformok felelősségre vonását.

Az ügyben ítélet júniusra várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!