Lemondott a YouTube vezérigazgatója

2023. február 17. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Susan Wojcicki, a YouTube vezérigazgatója kilenc év után lemondott a világ legnagyobb online videóplatformjának éléről – írja a Guardian.

Wojcicki csütörtökön egy blogbejegyzésben jelentette be a lemondását. Az 54 éves Wojcicki korábban a Google hirdetésekért felelős vezető alelnöke volt, 2014-ben lett a YouTube vezérigazgatója. A YouTube 2005-ös indulása óta a cégnél dolgozott, csütörtöki blogbejegyzésében azt írta:

„Ma, közel 25 év után úgy döntöttem, hogy visszalépek a YouTube vezetőjeként betöltött szerepemtől, és új fejezetet nyitok, amely a családomra, az egészségemre és a személyes projektjeimre összpontosít.”

Wojcicki régi motoros a techszakmában, a Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin például 1998-ban, 25 évesen öt hónapig a garázsában fejlesztették a keresőmotorjukat, és később meggyőzték a bérbeadójukat, hogy dolgozzon a cégnél, ami Wojcicki szerint élete legjobb döntése volt.

A Google 2006-ban 1,65 milliárd dollárért vásárolta meg a YouTube-ot. A cég tavaly 29 milliárd dolláros reklámbevételt ért el, a hirdetési bevételek azonban a tavalyi év utolsó hat hónapjában 5 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, ami az első komolyabb visszaesés 2017 óta. Wojcicki közel egy évtizedes vezetése alatt számos aggodalommal kellett szembenéznie a platformon megjelenő félretájékoztatás és gyűlöletbeszéd miatt.

A YouTube új vezetője a jelenlegi termékigazgató, Neal Mohan lesz, és átmenetileg Wojcicki is a cégnél marad, hogy segítse az átadást. Tanácsadóként a Google-nél marad, Sundar Pichai vezérigazgatóval megállapodott, hogy a Google és az Alphabet működését fogja tanácsokkal segíteni.

Az utóbbi években számos magas rangú techvezető mondott le a posztjáról: Jeff Bezos 2021-ben mondott le az Amazon vezérigazgatói posztjáról, Sheryl Sandberg, a Facebook vezetője és Ben Silbermann, a Pinterest vezérigazgatója 2022-ben távoztak a posztjukról. A Twitter vezérigazgatóját, Parag Agrawalt szintén 2022-ben váltották le, miután Elon Musk megvásárolta a céget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!