Ígéretesek a férfi fogamzásgátló tabletta első tesztjei

2023. február 15. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók szerint az első, egereken végzett tesztek bizonyították, hogy hatékony lehet az a hormonmentes, férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló tabletta, ami néhány órán keresztül képes megakadályozni a spermák mozgását – írja a BBC.

Az egereken végzett kísérletek alapján úgy tűnik, a tabletta legalább néhány órán át képes megbénítani a spermiumokat – ez elég hosszú ideig ahhoz, hogy azok ne érjék el a petesejtet.

Az egereken végzett korai vizsgálatban a TDI-11861 nevű gyógyszer egyetlen adagja a párosodás előtt, alatt és után immobilizálta a spermiumokat. A hatás körülbelül három órán át tartott, és 24 órán belül teljesen elmúlt.

A további kutatási fázisokban először nyulakon fogják tesztelni a készítményt, mielőtt embereken is kipróbálják a hatékonyságát.

A fejlesztők tervei szerint a tablettát a szexuális együttlét előtt nagyjából egy órával kell majd bevenni, és figyelni kellene arra, hogy mikor múlik el a hatása. A női fogamzásgátló tablettákkal ellentétben ez nem tartalmaz hormonokat, és nem kellene rendszeresen szedni, csak a szexuális együttlétek előtt. Az óvszerrel ellentétben nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségek ellen.

A tudósok szerint a hormonmentes tabletta egyik előnye, hogy nem üti ki a tesztoszteront, és nem okoz hormonhiányos mellékhatásokat a férfiak szervezetében. A tabletta hatóanyaga a „spermaúszást” aktiváló jelző fehérjét, a szolubilis adenil-ciklázt blokkolja.

A kutatási eredmények kapcsán llan Pacey, a Sheffieldi Egyetem professzora azt mondta: „Sürgősen szükség van egy hatékony, visszafordítható, szájon át szedhető fogamzásgátlóra a férfiak számára, és bár az évek során számos különböző megközelítést teszteltek, még egyik sem került piacra”. Pacey szerint a megközelítés, ami a spermiumok mozgása szempontjából kritikus fontosságú kulcsenzim kiiktatására irányul, újszerű ötlet, és áttörést jelenthet a férfi fogamzásgátlás-kutatásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!