Magyarország élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban

2023. február 4. – 13:41

Magyarország élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban
Vágás nélküli pajzsmirigyrákműtét bemutatója Budapesten, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben 2021. június 9-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva


Magyarország még mindig élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban, hívta fel a figyelmet a rákellenes világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga. A szakemberek szerint a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegség megelőzésében, Magyarországon azonban még mindig nagyon alacsony a szűrési hajlandóság.

A rák a második vezető halálozási ok világszerte, és számos daganatos betegségben kulcsszerepet játszanak a kockázati tényezők. Bár a daganatos betegségek kialakulásának pontos okait az orvosok nem tudják, azzal tisztában vannak, hogy egyes rizikófaktorok növelhetik a rák kialakulásának kockázatát.

Az elhízás kockázati tényező több daganatos megbetegedésnél: a nőknél mindenekelőtt az emlő-, méh-, epehólyag-, vese- és vastagbélráknál, a férfiaknál pedig a vastagbél-, vese-, végbél-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőráknál, de a dohányzás és az alkoholfogyasztás is növeli a daganatos megbetegedések kockázatát. Az alábbi térképen az Eurostat legutolsó elérhető teljes adatbázisa alapján a 2019-es állapotot láthatják.

A tendencia Magyarországon javuló, 2021-ben a KSH adatai szerint 30 593-an haltak meg rosszindulatú daganat következtében, ami a 2019-es 328-hoz képest 315 főt jelent 100 ezer lakosra számítva. Az elmúlt bő három évtizedben a világon jelentősen emelkedett azon 50 év alatti felnőttek száma, akiknél rákot diagnosztizáltak.

A Nemzeti Rákellenes Program a WHO ajánlása alapján az egyik fontos kockázatcsökkentő tényezőként említi a rendszeres mozgást és a túlsúly elkerülését. A gyógyuló betegek rehabilitációjában is nagy szerepe lehet a testmozgásnak, akár az egészen egyszerű sportnak is.

A megelőzést segítő nemzetközi tananyag magyar verziója regisztrációt követően ingyenesen érhető el.

A rákellenes világnapot 2000. február 4-től rendezik meg. Ezen a napon írták alá Párizsban a nemzetközi Rákellenes Chartát, mely az összefogás fontosságát hirdeti a kutatás, a megelőzés és a kezelések hatékonyabbá tételének területén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!