Egy kutatás szerint a koronavírus vezető halálok volt a fiatalok körében az Egyesült Államokban, több szakértő szkeptikus

2023. január 31. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A JAMA szaklapban megjelent tanulmány szerint 2021 augusztusa és 2022 júliusa között a COVID-19 volt a vezető halálok a 0-19 évesek körében az Egyesült Államokban. A brit, amerikai, dán és szingapúri kutatók együttműködésével készült kutatás alapján a gyermekek és fiatalok körében a COVID-19 a nyolcadik helyen végzett az összes halálozási ok között, az ötödik helyen áll a betegségekkel összefüggő halálokok tekintetében (kivéve a nem szándékos sérüléseket, a testi sértést és az öngyilkosságot), és az első helyen áll a fertőző vagy légúti betegségek között. Ebben a korcsoportban a COVID-19 okozta halálozások az összes halálozás 2 százalékát tették ki.

A tanulmányban a kutatók leírják: kutatásaik szerint a COVID-19 jelentős betegségterhelést jelentett a gyermekek és fiatalok számára, ezért a gyógyszerészeti és nem gyógyszerészeti beavatkozásokat továbbra is fontosnak tartják a vírus terjedésének korlátozása és a súlyos betegségek mérséklése érdekében.

Sir Andrew Pollard professzor, az Oxford Vakcinacsoport igazgatója, a Pandemic Sciences Institute és az Oxfordi Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének dolgozója elmondta, hogy az eredményeket kontextusba kell helyezni, és meg kell jegyezni, hogy a fejlett országokban, mint amilyen az Egyesült Államok is, a fiatalok halandósága rekordalacsony. Ez azt jelenti, hogy a COVID19-hez hasonló új betegségek rangsorolása, annak ellenére, hogy gyermekkorban nagyon alacsony a hozzá társítható halálozási arány, jelentősebbnek tűnhet, mint ami, mivel nagyon kevés az egyéb okokból eredő halálozás, amellyel összehasonlítható.

Pollard szerint az amerikai kutatók rámutattak arra, hogy a gyerekkori elhízás súlyos rizikófaktor lehet, és az elhízott gyermekek háromszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint a nem elhízott gyermekek. Ugyanakkor úgy gondolja: a tanulmánynak inkább azt kellett volna kiemelnie, milyen magas a balesetek és gyilkosságok száma ebben a korosztályban.

Hasonlóan kritizálja az eredményeket Dr. Michael Absoud, a King's College London Nő- és Gyermekegészségügyi Tanszékének munkatársa: szerinte a szerzők értelmezése nincs összhangban saját eredményeikkel, és jelentős módszertani korlátai vannak a kutatásnak, többek között az, hogy a 17-19 éveseket is gyerekként minősíti, illetve hogy nem veszi figyelembe azt, hány Covidban elhunyt gyereknek voltak társbetegségei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!