Megalkották gyerekkorunk rémálmát, a Terminátor-szerű, alakváltó robotot

2023. január 26. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Majdnem olyan, mint a T-1000-es” – mondták a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem tudósai, amikor bemutatták legújabb felfedezésüket, az alakváltó robotot, ami kis túlzással úgy jut át a rácson, mint kés a vajon. A Matter című lapban közzétett tudományos publikációról a Vice számolt be. Videós bizonyíték is van arról, hogy a terminátoros hasonlat megállja a helyét, bár Arnold Schwarzeneggert csak nyomokban tartalmaz.

A gép alakját és mozgását mágneses mezők vezérlik, ez a módszer olyan új orvosbiológiai és mérnöki technológiákhoz vezethet, mint például a célzott gyógyszeradagolás, az áramkörök összeállítása vagy az univerzális csavarok létrehozása. A puha robotok előnye a hajlíthatóság és a könnyű irányítás, viszont nem olyan erősek, mint szilárd társaik. A nemzetközi mérnökcsapat által kifejlesztett technológia lényege, hogy galliumot vegyítettek mágneses mikroszemcsékkel, így érték el a kívánt eredményt.

Az állapotot talán a „magnetoaktív fázisátalakító anyag” (MPTM) szókapcsolat írja le a legjobban, mint írják, ez egyedülálló módon ötvözi a nagy mechanikai szilárdságot és a folyékony fázis „kiváló morfológiai alkalmazkodóképességét”, vagyis a nyúlást, a hasadást és az összeolvadást.

„A csapatom már elég régóta dolgozik a projekten, és ez most azért számít áttörésnek, mert a sikerrel alkalmazott fém, a gallium olvadáspontja nagyon alacsony” – mondta Carmel Majidi, a Carnegie Mellon Egyetem speciális laboratóriumának vezetője.

Az első eredmények biztatóak: az MPTM-robotok képesek voltak arra, hogy akadálypályákat küzdjenek le, áramköröket hozzanak létre, felvegyék bármilyen csavar formáját, vagy éppen tárgyakat távolítsanak el egy mesterséges gyomorból. A távlati célok között is elsősorban orvosbiológiai felhasználás szerepel: a gépek képesek lehetnek arra, hogy gyógyszereket juttassanak el máshogyan elérhetetlen szervekbe, de például veszélyes tárgyaktól is megszabadíthatják az emberi testet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!