Engedélyezték az első kis moduláris atomreaktort az Egyesült Államokban

2023. január 25. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az Amerikai Nukleáris Szabályozó Bizottság (NRC) a NuScale Power kis moduláris reaktorának (SMR) dizájnját, ezzel ez a hetedik reaktorfajta, és az első SMR, aminek van engedélye az országban, írja a World Nuclear News.

Világszerte egyre több vállalat dolgozik a hagyományos, nagy atomerőműveknél olcsóbb, könnyebben összeszerelhető, kevesebb biztonsági kockázatot rejtő, és nem utolsósorban olyan megoldásokon, amelyeknél sokkal kevesebb a lehetőség a korrupcióra. A kis moduláris reaktorokat sokan az atomenergia jövőjének tartják, mert könnyebben és gyorsabban építhetők, mint a híresen sok csúszással készülő nagy erőművek, és olcsóbbak is, ráadásul a decentralizált energiarendszerbe is beilleszthetők.

Jelenleg a Statista statisztikái szerint mindössze három SMR működik az egész világon, a kínai és indiai prototípusok mellett az orosz a leghíresebb: az Akademik Lomonoszov egy úszó erőmű, amelyet 2019-ben csatlakoztattak a hálózathoz.

Az NRC engedélye nagyon fontos, mivel ez a tervezési tanúsítási folyamat utolsó szakasza, amely lehetővé teszi a szolgáltató számára, hogy hivatkozzon a tervre, amikor engedélyt kér atomerőmű építésére és üzemeltetésére. Az építkezés megkezdése előtt még le kell zárni a helyszínspecifikus engedélyezési eljárásokat, és be kell szerezni a kombinált építési és üzemeltetési engedélyt, de az SMR tervével így már nem kell többet dolgozni. Az első erőmű várhatóan Utah-ban épül majd meg.

Az NRC 2018 márciusában fogadta el a NuScale tanúsítási kérelmét egy legfeljebb tizenkét 50 MWe teljesítményű modulból álló erőműre. A szabályozó hatóság 2020 augusztusában adta ki végső műszaki felülvizsgálatot, a bizottság pedig 2022 júliusában szavazta meg a terv elfogadását. A vállalat ezt követően 77 MWe-ra növelte az erőmű kapacitását, és a hónap elején újra benyújtotta a terveket az NRC-hez. A NuScale SMR-modelljét egykébnt VOYGR néven emlegetik.

A NuScale nemcsak az USA-ban tervez SMR-projekteket létrehozni, hanem már olyan európai országokban is kötött szerződéseket, mint Románia, Bulgária, Csehország vagy Lengyelország, írja a Qubit. A kísérleti erőmű költségei az előzetes számításokhoz képest megnőttek: a januári számok alapján a megtermelt áram megawattóránkénti ára 89 dollár (kb. 32 500 forint), ami több mint másfélszerese a korábbi, 58 dolláros becsült árnak.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (DOE) 2014 óta több mint 600 millió dollár támogatást nyújtott a VOYGR és más SMR-ek tervezésének, engedélyezésének és elhelyezésének támogatására.

Az SMR-ekkel kapcsolatban egyébként a mai napig heves vita folyik: ugyan a legtöbb szempontból jobb megoldást jelentenek, mint a nagy atomerőművek, egy jelentés például azt találta, hogy több nukleáris hulladékkal járhat a működésük, mint a hagyományos reaktoroknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől