A magyarok közel 95 százaléka nyitott a környezetbarát életmódra, de a húsevésről kevesen hajlandók lemondani

2023. január 17. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az ELTE PPK Ember-Környezet Tranzakció Intézet 2022 tavaszán végzett reprezentatív kutatása szerint a magyar társadalom 94,8 százaléka szeretne környezetbarátabb módon élni a következő egy évben: törekedni az energiatakarékosságra, csökkenti a saját ökológiai lábnyomukat, de a húsmentes étkezésre annyira nem nyitottak az emberek. Az intézet habilitált egyetemi docense és a kutatás szerzője, Varga Attila szerint a felmérés nemcsak anyagi, regionális és nembeli különbségekre világít rá, hanem arra is, hogy megfelelő szakpolitikával és támogatásokkal hol lehetne nagy társadalmi változásokat elérni, mert a nyitottság és a motiváció egy zöldebb életmódra megvan az emberekben.

Az energiatakarékosság, azaz a kevesebb gáz, áram és víz használata a zöld célok közül sokaknál az első helyen áll. A felmérés szerint sokan már az energiaárak emelkedése előtt is figyeltek az energiatakarékosságra, míg másokat épp az egyre drágább víz, gáz és áram sarkalt arra, hogy tudatosabb energiafogyasztók legyenek. Az energiatakarékosságot illetően eltérés van a nemek között, ugyanis a kutatók a válaszokból azt állapították meg, hogy a nőkkel szemben férfiak szerint az energiatakarékosság a legkönnyebben megvalósítható törekvés.

A nemek mellett különbség van régió és régió között is. Az ELTE PPK kutatása szerint ugyanis

leginkább a közép-magyarországi válaszadók tervezték csökkenteni az energiafogyasztásukat, legkevésbé pedig az észak-magyarországi válaszadók mutattak tendenciát erre.

Ez azzal is magyarázható, hogy az ország legszegényebb régiójában élőknek már a rezsicsökkentés eltörlése előtt is kevesebb módja volt az energiapazarlásra.

Az energiatakarékosság után a résztvevők szerint a második legfontosabb cél a hulladékcsökkentés, például úgy, hogy a meghibásodott holmikat, eszközöket nem kidobják, hanem megjavítják. Ez a megoldás az intézet szerint nemcsak környezetbarát, hanem pénztárcakímélő is. A zöld törekvések listáján szerepel a környezetkímélő közlekedési eszközök használata, mint például a kerékpár is. A lista utolsó két pontja pedig a környezetbarátabb ruházkodás és a kevesebb állati eredetű táplálék fogyasztása. A fenntarthatóbb módon és anyagokból készült ruhák vásárlására a kutatás szerint a válaszadó nők 26 százaléka nyitott,

azaz a kutatásban részt vevő nők több mint egynegyede tervezi, hogy ruhatárát is zöldebbé teszi a következő egy évben, míg csupán a férfiak 16 százalékának célja az, hogy környezetbarát ruhatárat tartson fenn.

Az ELTE PPK intézete szerint a kevesebb húsfogyasztást a népesség több mint egyharmada tartja ezt a legnehezebben megvalósítható tevékenységnek. Ugyanakkor van egy szintén jelentős része, egy több mint 15 százalékos rétege a társadalomnak, ami nyitott arra, hogy kevesebb állati eredetű terméket fogyasszon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!