A Meta beperel egy prediktív nyomozással foglalkozó céget, amely kamu profilokkal kémkedett 600 ezer felhasználó után

2023. január 15. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Meta beperelte a Voyager Labs nevű céget, amely kamu fiókokat használt arra Facebookon, hogy begyűjtse több mint 600 ezer felhasználó adatait – írja a Gizmodo.

A brit Voyager az izraeli NSO-hoz (a Pegasus gyártójához) hasonló magán-titkosszolgálat, megfigyelési szolgáltatást árul ügyfeleinek. A Meta korábban utóbbival is perre ment hasonló okokból. A gyanú szerint a Voyager 38 ezer álprofilt regisztrált, és arra használta ezeket, hogy igazi emberekről gyűjtsön össze a Facebookon elérhető információkat 600 ezer célszemélyről. A cég állítólag olyan vállalatoknak árulta adatgyűjtő eszközeit, amelyek érdekeltek abban, hogy észrevétlenül megfigyeljék, mi zajlik a közösségi médiában.

A Voyager saját magát a bűnüldözés számára készült eszközként népszerűsíti. A Guardian 2021-ben írta meg, hogy a Los Angeles-i rendőrség még 2019-ben használta a cég szoftverének ingyenes próbaverzióját. Az LAPD-nek tett ajánlatában a Voyager állítólag azt ígérte, a közösségi médiás megfigyelése lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy egy potenciális gyanúsított több ezer online ismerősének fiókját figyelje. Az LAPD-nek azt mondták, hogy szoftverrel felfegyverkezve a „meg tudja jósolni” a bűncselekményt, mielőtt az megtörténne.

Az úgynevezett „prediktív rendőri tevékenység” (ami régebben csak scifikből, például a Minority Report című Philip K. Dick-novellából és a belőle inspirálódott Spielberg-filmből lehetett ismerős) az utóbbi években kezd valódi próbálkozássá válni. A magánélet védelmezői és a törvényhozók azonban aggályosnak tartják, hogy a technológia előítéleteket és diszkriminatív gyakorlatokat erősít a rendőri tevékenységben.

A Voyager célpontjai a Meta beadványa szerint széles körből kerültek ki, többek között nonprofit szervezetek, médiavállalatok, egyetemek és az amerikai fegyveres erők alkalmazottai is voltak köztük Egy blogbejegyzésben a Meta azt írta, hogy azért nyújtotta be a panaszt, hogy érvényt szerezzen saját szabályainak, amelyeket a Voyager megsértett, és kérte a bíróságot, hogy tiltsa le a céget a Facebookról és az Instagramról.

A Voyager nem válaszolt a Gizmodo érdeklődésére az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!