Nem sikerült az űrbe juttatni a Virgin Orbit rakétáját, amit egy Boeing 747-esről indítottak

2023. január 10. – 06:53

Nem sikerült az űrbe juttatni a Virgin Orbit rakétáját, amit egy Boeing 747-esről indítottak
A LauncherOne egy 2021-es fellövésen – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kudarcba fulladt annak a kilenc műholdnak a fellövése, amit Richard Branson brit milliárdos vállalata, a Virgin Orbit hajtott végre kedd hajnalban, írja az MTI. A műholdakat szállító LauncherOne elnevezésű, huszonöt tonnás rakétát nem a hagyományos módon, egy földi kilövőállomásról, hanem egy átalakított Boeing 747-400-as utasszállító gép szárnya alól indították a világűr felé. A rakéta azonban valamilyen ismeretlen hiba miatt nem érte el a Föld körüli pályát, a vállalat vizsgálja, hogy mi történhetett.

A repülő a délnyugat-angliai Cornwall megye Newquay városának repülőteréről szállt fel, Ezután nyugati irányban repült, amíg 10 900 méter magasságban el nem érte az Írország délnyugati partjainak közelében kijelölt indítási zónát. Ezt az övezetet a brit, az ír, a francia és a spanyol légügyi hatóságok már az indítás előtt közös felügyelet alá vonták és lezárták a polgári légiforgalom elől. A rakéta indítása után a gép biztonságban leszállt a délnyugat-angliai repülőtéren.

Hasonló típusú felbocsátásra eddig csak Amerikában volt példa. A Virgin Orbit első próbálkozása szintén kudarccal végződött 2020 májusában, a következő négy viszont sikeres volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!