Rosszul alvó gyerekek szüleinek álma: az intelligens, motoros rásegítéses, beépített fehérzajos babakocsi

2023. január 4. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

Sokak rémálma a lejtő tetejéről meginduló babakocsi, de mondjuk ha nem is ennyire ijesztő, azért elég rossz tud lenni a síró, kialvatlan baba (és a vele együtt szenvedő szülőpár) képe is – ezekre majdnem, mind megoldást nyújt az a szuperintelligens, kamerákkal felszerelt 13,6 kilós, motoros rásegítést és beépített, okosfékkel felszerelt babakocsi, amit a 2023-as Las Vegas-i CES techkiállításon mutatott be a kanadai startup, a Glüxkind.

Az Ella névre keresztelt babakocsiért 3300 dollárt kérnek, ami körülbelül 1,2 millió forintnak felel meg. Bár elég valószínűtlen, de ha valaki ebbe fektetné bele a családi pótlékot, akkor az egy gyerek után járó 12 200 forintos összeggel számolva körülbelül 100 hónapig, vagyis kb. a gyerek 8,3 éves koráig tartana, mire visszajön az ára, mínusz a szállítási díj, mert biztos az sincs ingyen azért.

Na de vissza a technikai részletekhez: a Guardian azt írja, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező babakocsit szenzorokkal és kamerákkal is felszerelték azért, hogy üresen képes legyen saját magát vezetni, lépést tartson a szülőkkel, hogy azoknak ne kelljen még a babakocsit is tolni, míg a gyereküket cipelik, és automatikusan megáll pl. akkor, ha a babakocsi akadályba ütközik. Mielőtt egyébként bárminek nekimenne, villogó fénnyel figyelmeztet a fogantyún az ütközés veszélyére (amit, ugye, a kamerák képeiből detektál).

A motorok az elektromos rásegítésű pedelec bringákhoz hasonlóan könnyítenek a 13,6 kilójú (plusz gyerek és bevásárlás) babakocsi tolásán, segítik a lejtőkön való haladást, és automatikusan fékeznek lejtőn való lefelé haladáskor, a sebességet pedig legfeljebb 6 km/h-s sebességnél (ami egy erős tempójú felnőtt gyaloglásának felel meg) korlátozzák. A biztonsági előírásoknak való megfelelés érdekében a fogantyún elhelyezett érzékelők biztosítják, hogy a babakocsit mindig fogja valaki, amikor ül benne gyerek. Amúgy szerintük hat bevásárlótáska is elfér az aljában, ha ez így van, ez is elég jó pont. Van hozzá mózeskosár (megdönthető fejrésszel, bukós babáknak) és sportülés is, és állítólag a legnagyobb gyerekülésmárkákkal (de az inkább hordozó lesz) is kompatibilis lesz.

Okostelefonos alkalmazással nyomon lehet követni az útvonalakat és a távolságot, és ha elvesztenénk, meg lehet találni vele a babakocsit. A tervezők azt ígérik, hogy az elaltatás sem lesz olyan problémás, mert beépített ringató funkcióval rendelkezik, amikor is a kerekeken finoman előre-hátra mozog, hogy kimozdulás után a baba könnyebben elaludjon. De ha ez nem megy, akkor sincs baj, mert, figyelem,

beépített, testre szabható fehérzajgép van benne.

Úgyhogy nem kell többé 10 órán keresztül nyomatni a gyereknek pl. ezt:

Az intelligens babakocsit a startup társalapítói, Anne Hunger és Kevin Huang, a Massachusetts Institute of Technology homokozó innovációs programjának végzősei friss szülői tapasztalatai alapján fejlesztették.

Az Ellát a CES innovációs díj kitüntetettjének választották, és Észak-Amerikában korlátozott számban már előrendelhető, a Kickstarter crowdfunding kampány pedig tavasszal indul. „Rengeteg munkát fektettünk ebbe a termékbe, és izgatottan várjuk, hogy 2023-ban még több vásárló kezébe kerüljön” – mondta Hunger, a Glüxkind termékfejlesztési vezetője, aki szerint a szállítások áprilisban kezdődnek az Egyesült Államokban és Kanadában, majd 2024-ben Európára is kiterjednek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!