A Facebook 725 millió dollárt fizet az adatkezelési botrányban érintett felhasználóinak

2022. december 24. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

725 millió dolláros, azaz bő 270 milliárd forintos peren kívüli megegyezéssel zárult a Facebook anyacége, a Meta ellen, az amerikai felhasználók nevében indított csoportos per. A Meta nem ismerte el, hogy valóban megsértette volna a felhasználók személyiségi jogait, és illetéktelen kezekbe adta volna a személyes adataikat, indoklásuk szerint „a felhasználóik és a részvényeseik legjobb érdekét az szolgálta”, ha mégis belemennek a hatalmas kártérítési összeg kifizetésébe.

Az ügy a 2016-os amerikai elnökválasztás idején zajlott, de csak 2018-ban napvilágra került Cambridge Analytica botrány körül zajlott, de a megegyezés ennél általánosabb érvényű, és a felhasználók mindenféle személyes adataival való visszaélést fizeti ki 2007-től 2022-ig.

A Cambridge Analytica a Trump-kampányt segítő adatelemző cég volt, ami Facebookos hirdetések optimalizálásához szerzett meg a közösségi oldalról felhasználói adatokat, mint kiderült, jogilag minimum aggályos módon. Emiatt több jogi ügy is indult, és 2019-ben a Facebook már kifizetett miatta egy 5 milliárd dolláros amerikai bírságot. Most a felhasználók nevében indult pert zárták le hasonló módon, bár az egyelőre nem tiszta, hogy a kártérítési keretből ki, milyen alapon, miylen formában, és mekkora összegre jogosult. Az mindenesetre biztos, hogy csak amerikai állampolgárokra vonatkozik a megegyezés.

Bár az összeg gigantikus, a BBC által megszólaltatott szakértők szerint nem fogja megrázni a céget, ami csak a Metaverzum-projekt fejlesztésére egy év alatt ennek több mint a tízszeresét fordította – egyelőre különösebb látható eredmény nélkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!