Kilép a Facebooktól a világ leghíresebb programozója, John Carmack

2022. december 19. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

John Carmack videojáték-programozóként a 90-es és 2000-es években gémerek generációi számára volt élő legenda, olyan ikonikus játékok fűződtek a nevéhez, mint a Wolfenstein, a Doom és a Quake; gyakorlatilag ő teremtette meg a 3D-s akciójátékok alapjait.

Carmack 2013-ban hagyta ott a videojátékok világát, hogy a 3D-s megjelenítés következő generációján, a virtuális valóságon dolgozzon a 3D-szemüvegeket fejlesztő Oculus cégnél. Az Oculust a következő évben 2 milliárd dollárért felvásárolta a Facebook, ahol a cégvezér Mark Zuckerberg a közösségi média jövőjét látja a virtuális valóságban, és sajtóhírek szerint 10 milliárd dollárt fordított eddig VR-fejlesztésekbe, a metaverzum felépítésébe.

Nagyjából végtelen erőforrás állt a rendelkezésére, hogy az álmait megvalósítsa, ezért is volt olyan meglepő most a bejelentés, hogy 8 év után (és igazából egyetlen igazán nagy durranás VR-termék nélkül) lelép a cégtől. Az indoklásában elég homályosan fogalmazott, de arra célozgatott, hogy a cégben nagyon nem hatékonyan zajlanak a folyamatok, és hiába ér el a hangja a legfelsőbb szintekig, így sem tud változtatni ezen.

Carmack most egy saját startupot indít Keen néven (a név a legelső videojátékára, a Commander Keenre utal), ami mesterséges intelligenciával fog foglalkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!