Történelminek nevezett egyezménnyel védené meg az ENSZ 2030-ig a bolygó egyharmadát

2022. december 19. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn az ENSZ COP15 nevű biodiverzitási csúcstalálkozóján megállapodás született a szárazföld és az óceánok védelmében, írja a BBC és az MTI. Az egyezmény mindemellett a biodiverzitás védelmének finanszírozásával is foglalkozik. Amellett, hogy az egyezség 2030-ra garantálná a bolygó egyharmadának védelmét a biológiai diverzitás érdekében, célul tűzték ki benne a nemzetek a létfontosságú ökoszisztémák (például esőerdők) és az őslakosok védelmét is.

A csúcstalálkozó mostani elnöke Kína: az ország hétfőn nyújtott be egy olyan megállapodástervezetet, amely megadta a szükséges lendületet az egyezményhez. Az egyezményben a biológiai sokféleség szempontjából jelentős szárazföldek és vizek 30 százalékának 2030-ig történő védelmét garantálják. Jelenleg a szárazföldek 17 százaléka, a tengerek tíz százaléka áll védelem alatt.

Az egyezség Brian O'Donell, a Campaign for Nature természetvédelmi csoport igazgatója szerint azt is jelenti, hogy megnyílik az esély „arra, hogy megóvjuk az élővilág sokszínűségét az összeomlástól”. O'Donell úgy látja, már most is azon a mezsgyén járunk, amely komoly változásokat hozhat a biodiverzitásban.

A megállapodás tervezete alapján 2030-ig különböző forrásokból 200 milliárd dollárt kell előteremteni a biológiai sokféleség védelmére. További 500 milliárd dollárt más támogatások fokozatos kivezetésével vagy reformjával akarnak előteremteni erre a célra.

  • 2025-ig legalább évi 20 milliárd dollárra emelnék a szegény országoknak juttatott pénzt,
  • 2030-ra évi 30 milliárd dollárra emelnék ezt.

Mintegy 190 ország miniszterei és tisztviselői vettek részt a COP15-ön, többségükben elfogadták, hogy a biológiai sokféleség védelmének prioritást kell élveznie. A klímaváltozás, az élőhelyek elvesztése és a környezetszennyezés miatt egy 2019-es becslés szerint évtizedeken belül egymillió növény- és állatfaj halhat ki. A világ nyolcmilliárdos népessége rendszeresen mintegy 50 ezer vadon élő fajt használ fel, minden ötödik ember élelme és jövedelme függ ezektől a fajoktól.

A megállapodás egyik fontos eleme, hogy elismeri az őslakos közösségek jogait, és biztosítani kívánja, hogy részesei lehessenek a döntéshozatalnak. Az egyezség azonban kritikákat is kap: többen aggódnak azért, hogy a tervezet 2050-ig kitolja a fajok kihalásának megakadályozásra való törekvések elérését. A konferencia kedden zárul Montrealban. A döntést mindenesetre a konferencián „történelminek” nevezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!