Egy újságíró szerint a Twitter feketelistára tette a nemkívánatos felhasználókat

2022. december 9. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Bari Weiss oknyomozó újságíró szerint Twitter-alkalmazottak több csoportjának az volt a feladata, hogy „feketelistákat” állítson össze annak érdekében, hogy bizonyos „kedvezőtlen” bejegyzések láthatóságát korlátozzák, vagy kizárják a népszerű bejegyzések kategóriájából, illetve teljes témák olvashatóságát is korlátozzák – mindezt a felhasználók tudomása nélkül, írja az MTI.

A feketelistákra különböző címkéket alkalmaztak, a Stanford Egyetem tanárának, Jay Bhattacharya orvosnak az oldalát például a „Trends Blacklist” megjegyzéssel látták el, ami azt jelentette, hogy a népszerű témák között nem szerepelhetett. Bhattacharya – annak a véleményének adott hangot a platformon, hogy a koronavírus járvány idején alkalmazott lezárások károsak a gyerekekre. Az ismert konzervatív aktivista Charlie Kirk személyes oldalához a belső felhasználásban „Do Not Amplify”, azaz „ne erősítsd fel” megjelölést fűzték. Volt olyan ismert közszereplő, akinél a „Search Blacklist” címke szerepelt, ami a keresési eredményekből zárta ki az érintettet.

A Twitter korábbi vezetése alatt bevett gyakorlatot bemutató belső levelezések és üzenetváltások első részét múlt pénteken Matt Taibi újságíró szerkesztésében hozták nyilvánosságra. Ezek arról szóltak, hogy a cég munkatársai miként korlátozták bizonyos információk nyilvánosságát, köztük 2020 októberében a Hunter Biden laptopján talált tartalomról szóló sajtóértesülés megosztását.

Az információk nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban hétfőn a Fehér Ház szóvivője is nyilatkozott. Karinne Jean-Pierre azt mondta, hogy a Twitteren növekvő gyűlöletkeltő és antiszemita megnyilvánulásokról való figyelemelterelésről van szó, ugyanis szerinte pusztán „régi hírek” szerepeltek a leleplezőnek szánt információk között.

A közösségi platform működési gyakorlatáról megjelent információk súlyával kapcsolatban Dan Schneider, az 1986-ban alapított Médiakutató Központ (Media Research Center) alelnöke saját kutatásaikra hivatkozva a közmédiának úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt években ez a közösségi médium diktálta, hogy a hírmédia mivel foglalkozzon. A média szereplői ugyanis követik, hogy mi jelenik meg rajta, mi dolgozható fel, és így a Twitter szabja meg a különböző tudósítások irányát – mondta a médiaszakértő.

Elon Musk milliárdos vállalkozó október végén vált a közösségi médium tulajdonosává, amelynél átláthatóságot és a szólásszabadságot ígért. Korábban ezzel indokolta, hogy az előző vezetés idején folytatott gyakorlatról szóló iratokat nyilvánossá teszi.

Az AlJazeera szerint Kayvon Beykpour, a Twitter korábbi termékvezetője megcáfolta Weiss állításait, mondván, a vállalat soha nem tagadta, hogy rangsorolja a tweeteket, de elutasította az „árnyéktiltás” („shadowbanning”) alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy a platform bizonyos bejegyzéseket elrejt mindenki elől, azokat csak az látja, aki közzétette.

„Ön minden de-amplifikációt úgy jellemez, mint ami egyenértékű az árnyéktiltással, ami vagy lusta értelmezés, vagy szándékos félrevezetés” – mondta Beykpour a Twitteren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!