Kávé, kakaó, szója sem jöhet az EU-ba, ha erdőirtással jár

2022. december 6. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Betiltja az Európai Unió az olyan termékek importját, amelyek kitermelése bizonyítottan erdőirtással járt, írja az MSN. Ezek közé tartozik például a kávé, a kakaó és a szója is.

Az „erdőirtásmentes ellátási láncok” biztosítását célzó törvénytervezet kötelezi az EU-ba exportáló országokat arra, hogy bizonyítsák: a termékeiket nem olyan területeken állítják elő, amelyeket 2020. december 31-e után erdőirtás ért, és hogy megfelelnek a származási ország összes jogszabályának.

A szabályozás a pálmaolajra, a szarvasmarhára, a szójára, a kávéra, a kakaóra, magára a fára és a gumira, valamint az ezekből származó termékekre, például marhahúsra, bútorokra és csokoládéra terjed ki.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint az elmúlt három évtizedben az Európai Unió területénél is nagyobb, összesen mintegy 420 millió hektárnyi területen irtották ki az erdőt a világon.

Kína után az EU a második legnagyobb fogyasztója a szabályozandó termékeknek. Az új törvénytervezetet a környezetvédők is üdvözlik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!