Elkezdik építeni a világ legnagyobb rádióteleszkópját

2022. december 6. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc éves tervezés után most végre megkezdik a Square Kilometre Array (SKA) teleszkóp építése Ausztráliában és Dél-Afrikában, írja a BBC News. A gigantikus teleszkóp alacsony frekvenciát fogó része lesz előbbi, közepes frekvencián vizsgálódó része az utóbbi országban. A projektet nyolc ország jegyzi, mindegyik képviselője ott volt a nyitóünnepségeken.

Az SKA a 21. század egyik legfontosabb tudományos projektje, a világ legnagyobb rádióteleszkópja lesz, ha 2028-ban megépül. Az asztrofizika legnagyobb kérdéseivel foglalkozik majd. Részletesen fogja tesztelni Einstein elméleteit, és még földönkívülieket is keres majd.

„Ez az a pillanat, amikor az egész valósággá válik” – mondta Phil Diamond, a Square Kilometer Array Szervezet főigazgatója. „Ez egy 30 éves folyamat volt. Az első 10 év a koncepciók és ötletek kidolgozásáról szólt. A második 10 évet a technológiai fejlesztéssel töltöttük. Aztán az utolsó évtized a részletes tervezésről, a helyszínek biztosításáról és az országok egyeztetéseiről szólt, valamint a megfelelő anyagi támogatás megszerzéséről.”

Fotó: Esa Alexander / Reuters
Fotó: Esa Alexander / Reuters

A teleszkóp a kezdetekben alig 200 parabolaantennából és 131 ezer dipólantennából áll majd. A rendszer 50 megahertztől 25 gigahertzig terjedő frekvenciatartományban fog működni. Hullámhosszban kifejezve ez a centimétertől méterig terjedő tartományba esik.

Ez lehetővé teszi a teleszkóp számára, hogy érzékelje akár a Földtől több milliárd fényévnyire található forrásokból származó nagyon enyhe rádiójeleket, ide értve azokat is, amelyeket az ősrobbanás utáni első néhány százmillió évben bocsátottak ki. Az SKA egyik legfontosabb küldetése a hidrogén teljes történetének nyomon követése lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!