Egymillióan használják az ijesztően meggyőző chatbotot, pedig sok infót nem lehet kisajtolni belőle

2022. december 6. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre népszerűbb az OpenAI legújabb chatbotja, ami állítólag ijesztően élethű. Kipróbáltuk, mit tud a ChatGPT.

Túlszárnyalta az egymilliót a ChatGPT felhasználóinak száma – erről számolt be az Open AI társalapítója, Sam Altman Twitteren. A ChatGPT tulajdonképpen egy olyan chatbot, amelyet hatalmas mennyiségű online információn tréningeztek, ezek alapján rengeteg kérdésre képes válaszolni – rengeteg másikra viszont egyáltalán nem. De nem is ebben tehetséges: az ember írathat vele angol nyelven cikkeket, esszéket, amelyek tényleg csak minimális javítást igényelnek. Saját magáról is képes például részletes cikket összerakni, nem is túl szerényen: „fejlett MI-képességeivel és felhasználóbarát kialakításával a ChatGPT készen áll arra, hogy forradalmasítsa a chatbot-ipart, és előkészítse az utat az intelligens, természetes nyelven alapuló társalgási alkalmazások új generációja előtt”, írja.

A ChatGPT-hez hasonló chatbotoknál mindig felmerül a probléma, hogy a technológia fejlődése tönkreteheti a kreatív iparágakat, elősegítheti az elfogult véleményeket, és téves információkat terjeszthet. Első blikkre a ChatGPT nagyon közel áll ehhez, de egyelőre inkább tűnik egy Google-nél egyszerűbb keresőnek, mint okos pennaforgatónak, és

leginkább iskolai dolgozatokhoz lehet bármilyen haszna lusta diákok számára.

Félórás beszélgetés után a legtöbb használható információt a chatbot arról tudta nyújtani, hogy mi történne, ha egy döglött méh megszúrna egy másik döglött méhet, de nem tudott olyan kérdésekre választ adni, mint hogy mekkora Elon Musk vagyona, vagy hogy mi volt 2021-ben a legnépszerűbb sorozat Netflixen. A legtöbb válasz inkább a semmi hosszú, pongyola megfogalmazása, nagyon kevés az érdemi információ – de, ahogy már korábban említettem, iskolai dolgozatok bevezetőjéhez például tökéletes lehet az ilyen típusú szöveg, és egy-egy cikkhez háttérinfót is tökéletesen adhat.

Persze a bot egyelőre gyerekcipőben jár, és minél többet használjuk, annál fejlettebb lesz. A nyelvezete már most mindenképpen megfelelően meggyőző, leginkább olyan érzés, mintha egy unott diszpécserrel beszélgetnénk a tudakozón, aki ahelyett, hogy specifikus, kicsit nehezebben megtalálható információkat magától megkeresne, inkább azt válaszolja, hogy ha valami nem tetszik, guglizzon az, aki kérdezett. Néha a legalapvetőbb kérdéseken is sikerül elhasalnia, újságokat sorol például, ha a legfontosabb újságírókról kérdezem a világon, de arról legalább el lehet vele beszélgetni részletesen, hogy milyen színű az univerzum.

Twitteren terjedni kezdtek kreatívabbnál kreatívabb megoldások, amire használható a ChatGPT, a legérdekesebb közülük például az, amikor valaki átíratta a „Baby Got Back” dalszövegét a Canterbury mesék stílusában. Kérdés, hogy mennyire valós a megosztott printscreen, ugyanerre a kérdésre ugyanis most már csak szabadkozik a ChatGPT. A Twitter alapján a bot szívesen ad lakberendezési és jogi tanácsokat is, ha szükség van rá. Ehhez képest viszont praktikus tanácsokat nem tudott adni arra, hogyan játszhatnék a kutyámmal kreatív módon, de persze könnyen lehet, hogy túl sok a felhasználó, és leterhelt a rendszer.

Persze ahogy az MI okosodik, úgy jelent majd egyre nagyobb fenyegetést ténylegesen a kreatív szakmákra, és ott van még a fals információk terjesztésének veszélye is. Fontos probléma, hogy az elfogultságot nagyon nehéz kiküszöbölni: sok múlik azon, hogy milyen adathalmazon tanítják a chatbotot, de volt már rá példa korábban, hogy rasszizmus vagy nemi előítéletek csapdájába esett egy-egy ilyen rendszer.

„Bár erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a modell elutasítsa a nem megfelelő kéréseket, néha reagál a káros utasításokra, vagy elfogult viselkedést tanúsít” – írja az Open AI a honlapján. „A Moderációs API-t használjuk bizonyos típusú nem biztonságos tartalmak figyelmeztetésére vagy blokkolására, de arra számítunk, hogy egyelőre hamis negatív és pozitív hatásai lesznek. Szívesen gyűjtjük a felhasználói visszajelzéseket, hogy segítsük a rendszer fejlesztését.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!