Elkészült a BME új kisműholdja, amelyet Elon Musk rakétája visz majd a világűrbe

2022. december 5. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatóinak legújabb kisműholdja, az MRC-100, amely a Föld körüli elektroszmogot vizsgálja majd. Az űreszközt a tervek szerint 2023 májusában juthat el a világűrbe, a műholdat Elon Musk Falcon-9 típusú rakétája viszi az űrbe az Egyesült Államokból.

Az MTI azt írja, hogy a kisműhold három év alatt készült el a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak együttműködésében. Nevét a Műegyetemi Rádió Club tiszteletére kapta, amely 2024-ben lesz százéves. Az MRC-100 a SMOG-sorozat legnagyobb méretű műholdja – olvasható a BME honlapján.

Az MRC-100 – Fotó: BME honlapja
Az MRC-100 – Fotó: BME honlapja

A pályára állítás költségeit az egyesült államokbeli Amateur Radio Digital Communications alapítvány fizeti. A projekt legjelentősebb hazai támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A BME tájékoztatása szerint mivel a műholdat a 2023 májusára tervezett pályára állítása előtt hat hónappal át kell adni a világűrbe juttatást végző cégnek, ezért az MRC-100 műhold a napokban indul útnak Glasgow-ba.

A 2013-ban indított SMOG projektben az MRC-100 az ötödik műhold, amelyet a BME-n fejlesztettek. A projekt részeként 2019 decemberében indult útnak a SMOG-P zsebműhold, amely 2020. szeptember végén fejezte be küldetését. Mérési eredményei alapján készült el az első olyan elektromágneses szennyezettségi térkép, amely a digitális földfelszíni TV-sugárzás elektromágneses hatását mutatta be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!